- Sametinget er som Afrika i Karasjok

Direktøren ved tinget har ikke skjønt sin stilling, sier forsker Odd Mathis Hætta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lekkasjer, interne stridigheter i forhold til arbeidsmiljøloven og rot med pengebruken er tre ting som har preget Sametinget, ifølge forsker Odd Mathis Hætta, som forklarer problemene på tinget med «det afrikanske syndrom», melder Finnmark Dagblad.

- Sametinget er som Afrika i Karasjok, sier Hætta til Dagbladet.no, og utdyper:

- Etter kolonitida skulle velutdannede afrikanere som hadde gått på de beste skolene i England, ta over makta i de tidligere koloniene. Oppgaven med å skape en god forvaltning viste seg å være vanskeligere enn man først trodde, og de nye afrikanske statene var preget av problemer liknende dem vi ser i Sametinget nå, sier Hætta.

- Det er klare likhetstrekk mellom de afrikanske statene og Sametinget: Administrasjonen ved Sametinget er godt skolert fra Oslo og andre steder, men har likevel ikke fått innarbeidet en sunn organisasjonskultur i Sametinget. For de afrikanske statenes del har det gjerne tatt tre-fire generasjoner, sier førsteamanuensisen og sikter blant annet til Zaïre, Tanzania og Kenya.

- Ikke voksen nok

Hætta legger ansvaret for rotet på sametingsdirektør Heidi Salmi.

- Salmi har ikke skjønt sin stilling. I stedet for å ta ansvaret for rotet selv har hun lagt det over på politikerne. Det virker som om hun ikke er voksen nok for oppgaven, sier Hætta, som flere ganger har vært ansvarlig for den årlige rapporten «Sametinget i navn og tall».

Hætta peker på tre forhold som han mener er under enhver kritikk ved Sametinget:

- UTE AV STYRING: Sametinget. Foto: KAJA BAARDSEN/DAGBLADET
- UTE AV STYRING: Sametinget. Foto: KAJA BAARDSEN/DAGBLADET Vis mer

- Det virker som om Sametinget selv har laget reglementet for reise på statens regning, sier Hætta.

I fjor kom det fram at sametingspolitikeren Sten Jønsson fra Namsos leide bil av seg selv - til høyere pris enn hvis han hadde brukt Sametingets leiebilavtale - og fikk kjøregodtgjørelse av tinget for turen på 1455 kilometer mellom Namsos og Karasjok. Sametinget kom til at Jønsson ikke hadde gjort noe galt.

- For det andre dukker interne dokumenter opp både her og der, sier Hætta og sikter til rotet rundt Sametingets elektroniske postjournal.

Via den elektroniske postjournalen har sensitive dokumenter som i utgangspunktet var unntatt offentlighet, lekket ut til allmennheten og media. Alt fra lovutkast fra regjeringen til klager fra reineiere med fullt synlige private opplysninger som person- og kontonumre i dokumentene har ligget ute til fri nedlasting på Sametingets hjemmesider.

Riksrevisor Jørgen Kosmo krevde i mars at Sametinget ryddet opp i rotet.

Sametingets reaksjon var å stenge muligheten til å laste ned og lese dokumenter direkte fra nettet, og i stedet gå over til den gamle ordningen med at media og andre må bestille dokumentene. Det tar ofte lang tid før man får de bestilte dokumentene, avhengig av de ansattes arbeidsmengde. Norsk Presseforbund har stilt seg svært kritisk til ordningen.

- For det tredje er direktøren for tilsynelatende ikke kjent med arbeidsmiljøloven. Administrasjonen tar verken interne rapporter eller verneombudstjenesten alvorlig, sier Hætta.

I februar lastet NRK Troms og Finnmark - via den elektroniske postjournaltjenesten - ned sensitive dokumenter som beskriver at forholdet mellom ledelsen og de ansatte ved Sametinget er anstrengt. De ansatte hevder at ledelsen er fraværende og fraskriver seg ansvar.

- Ute av styring

- Hva alvorlige er disse tingene for Sametingets anseelse?

- De har i hvert fall ikke styrket tingets anseelse, som jo ikke er den aller sterkeste etter de mange politiske skandalene som er blitt avslørt blant annet av Dagbladet. Sametinget lider av en hjelpeløshet i forvaltningen som er utrolig med tanke på at de afrikanske statene la disse problemene bak seg for 40-50 år siden. Sametinget er ute av styring, sier førsteamanuensis Odd Mathis Hætta til Dagbladet.no.

Sametingets direktør Heidi Salmi ønsker ikke å kommentere Hættas beskrivelse av saken.

- Denne diskusjonen har pågått veldig lenge. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Salmi til Dagbladet.no.

- Har du ingenting å si til at Hætta i ganske sterke ordelag legger skylda for sametingforvaltningens problemer på deg og mener at du fraskriver deg ansvaret?

- Det får bli hans vurdering. Vil du ha flere uttalelser om forhold vedrørende Sametinget, kan du spørre politikerne, sier Salmi.

- SAMETINGETS FORVALTNING ER HJELPELØS: Førsteamanuensis ved Høgskolen i Finnmark Odd Mathis Hætta.
- HAR IKKE SKJØNT SIN ROLLE: Sametingsdirektør Heidi Salmi.
LEIDE EGEN BIL: Sametingsrepresentant Sten Jønsson (Ap).