- Sametinget er som Afrika i Karasjok

Direktøren ved tinget har ikke skjønt sin stilling, sier forsker Odd Mathis Hætta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lekkasjer, interne stridigheter i forhold til arbeidsmiljøloven og rot med pengebruken er tre ting som har preget Sametinget, ifølge forsker Odd Mathis Hætta, som forklarer problemene på tinget med «det afrikanske syndrom», melder Finnmark Dagblad.

- Sametinget er som Afrika i Karasjok, sier Hætta til Dagbladet.no, og utdyper:

- Etter kolonitida skulle velutdannede afrikanere som hadde gått på de beste skolene i England, ta over makta i de tidligere koloniene. Oppgaven med å skape en god forvaltning viste seg å være vanskeligere enn man først trodde, og de nye afrikanske statene var preget av problemer liknende dem vi ser i Sametinget nå, sier Hætta.

- Det er klare likhetstrekk mellom de afrikanske statene og Sametinget: Administrasjonen ved Sametinget er godt skolert fra Oslo og andre steder, men har likevel ikke fått innarbeidet en sunn organisasjonskultur i Sametinget. For de afrikanske statenes del har det gjerne tatt tre-fire generasjoner, sier førsteamanuensisen og sikter blant annet til Zaïre, Tanzania og Kenya.

- Ikke voksen nok

Hætta legger ansvaret for rotet på sametingsdirektør Heidi Salmi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.