- Sametinget hedrer terror

Niilas Somby forsøkte å sprenge ei bru i lufta i protest mot Alta-utbygginga. Nå vil Sametinget takke ham for innsatsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): - Sombys sabotasje må i dag oppfattes som terrorisme. Det ble brukt sprengstoff. Å hedre Somby vil bety at Sametinget aksepterer terror som aksjonsform, sier stortingsrepresentant Raymond Robertsen til Dagbladet.

Sametinget har invitert alle samiske aksjonister fra Alta-kampen til markering. Torsdag skal de hedres for sin innsats for å styrke samiske rettigheter.

Robertsen mener Niilas Sombys navn ikke burde stått på gjestelista.

- Det setter Sametinget i et underlig lys i ei tid da hele verden er opptatt å bekjempe slike virkemidler, sier Robertsen, som sjøl står i samemanntallet og stemmer ved sametingsvalg.

Feil signal

- Jeg forstår at man vil hedre dem som sto bak sivil ulydighet. Men heder og ære til Somby er et helt feil signal å sende ut fra samenes parlament, sier Tormod Bartholdsen, som representerer Høyre på Sametinget.

Somby deltok i to sultestreiker i Oslo. Men han sto også bak sprengningsforsøk av brua over Tverrelv i Alta den 20. mars 1982. Aksjonen ble utløst da Høyesterett ga grønt lys til vannkraftutbygging.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer