- Sametinget hedrer terror

Niilas Somby forsøkte å sprenge ei bru i lufta i protest mot Alta-utbygginga. Nå vil Sametinget takke ham for innsatsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Sombys sabotasje må i dag oppfattes som terrorisme. Det ble brukt sprengstoff. Å hedre Somby vil bety at Sametinget aksepterer terror som aksjonsform, sier stortingsrepresentant Raymond Robertsen til Dagbladet.

Sametinget har invitert alle samiske aksjonister fra Alta-kampen til markering. Torsdag skal de hedres for sin innsats for å styrke samiske rettigheter.

Robertsen mener Niilas Sombys navn ikke burde stått på gjestelista.

- Det setter Sametinget i et underlig lys i ei tid da hele verden er opptatt å bekjempe slike virkemidler, sier Robertsen, som sjøl står i samemanntallet og stemmer ved sametingsvalg.

Feil signal

- Jeg forstår at man vil hedre dem som sto bak sivil ulydighet. Men heder og ære til Somby er et helt feil signal å sende ut fra samenes parlament, sier Tormod Bartholdsen, som representerer Høyre på Sametinget.

Somby deltok i to sultestreiker i Oslo. Men han sto også bak sprengningsforsøk av brua over Tverrelv i Alta den 20. mars 1982. Aksjonen ble utløst da Høyesterett ga grønt lys til vannkraftutbygging.

- Å kalle dette terror er meningsløst. Det var aldri meningen å skade noen andre. Aksjonen var et symbol på at ord ikke lenger nyttet fordi samene ikke ble hørt. Og jeg angrer ikke et sekund på det jeg gjorde, sier Somby.

Mistet arm og øye

Etter sprengningen våknet han opp på sykehuset i Tromsø med en amputert venstrearm. Han mistet også synet på venstre øye.

Deretter flyktet han til Canada. I 1985 ble han utvist fra Canada og hjemme i Norge fikk han fem måneders fengsel for skadeverk.

- Jeg har betalt en høy pris, og vil reise til Karasjok for å ta imot hederen med hevet hode. Jeg er stolt, sier Somby til Dagbladet.

- Vi forsvarer ikke hans forsøk å sprenge brua, men Somby har sonet sin straff og gjort opp med det norske samfunn. Han bidro sterkt til å sette søkelyset på samiske rettigheter da han sultestreiket utenfor Stortinget, sier sametingspresident Sven Roald Nystø.

OMSTRIDT: Sametinget skal hedre Niilas Somby (bildet) for heltemodig innsats i kampen for samiske rettigheter.