Sametinget lekket hemmelig regjeringsdokument

Nå rasler miljøvernorganisasjonene med sablene, mens Sametinget gremmes over løssluppen dokumenthåndtering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Miljøorganisasjonene er på krigsstien etter at utkastet til miljøverndepartementets stortingsmelding om forvaltningen av Barentshavet har lekket ut.

Der legges det ikke opp til forbudssoner for oljeboring eller petroleumsvirksomhet, slik både SV og Senterpartiet åpnet for under valget i fjor.

Derimot nevnes de sårbare områdene i Barentshavet og utenfor Lofoten som rene, produktive, og rike på ressurser. Og det knyttes svært liten risiko til eventuell petroleumsvirksomhet

Lekket av Sametinget

Stortingsmeldingen skulle først legges frem for Stortinget til våren, og utkastet er unntatt offentligheten.

Men på Sametingets hjemmesider har det 145 siders lange utkastet ligget nedlastbart fra den offentlige postjournalen. Da de ble oppmerksomme på dette i ettermiddag, ble lenken fjernet. Men da hadde alt en rekke miljøorganisasjoner fått kloa i den.

- SV og Senterpartiet lovet vern av disse sårbare områdene, og Arbeiderpartiet åpnet for dette under valgkampen. Det vi leser her betyr ikke varig vern, men ny kamp hver eneste gang det blir snakk om å legge ut nye arealer for olje- og gassvirksomhet. Og da vet vi av erfaring at miljømyndighetene blir overkjørt hver eneste gang, sier Bård Lahn i Natur og Ungdom.

Sammen med miljøstiftelsen Bellona og Norges Naturvernforbund kritiserer Natur og Ungdom utkastet, og beskylder regjeringspartiene å bryte løftene de kom med før valget.

- Det endelige resultatet må bli mye bedre for at SV og Senterpartiet skal kunne ha noe grønnfarge igjen i sine partilogoer, sier Lahn til Dagbladet.no.

- Helt utilgivelig

Det vekker oppsikt at Sametinget er kilde for lekkasjen av det hemmelighetsstemplede utkastet. Da Dagbladet.no kontaktet visepresident Johan Mikkel Sara, som selv er miljøpolitiker, var han ikke klar over at Sametinget stod bak lekkasjen.

- Å fy faen, unnskyld uttrykket - det skal ikke skje. Det er helt utilgivelig at dokumenter unntatt offentligheten ligger åpent ute på våre postlister, sier Sara til Dagbladet.no.

- Dette må vi gripe fatt i og gjennomgå umiddelbart. Her har det sviktet i rutinene, sier han.

Visepresidenten har ventet på utkastet, men har selv ikke mottatt det på sitt bord. Han sier bakgrunnen for at dokumentene sendes til Sametinget er konsultasjonsavtalen de har med staten, der Sametinget tas med i beslutningsprosesser som kan få konsekvenser for Finnmarksregionen.

- Vi har ikke gått i mot olje- og gassvirksomhet i dette området, men for at vi skal være positiv til dette, må en del krav innfris. Blant annet at sametinget blir tatt med i alle ledd.

- Det er ikke gjort en grundig nok konsekvensutredning for virksomhet i det aktuelle området. Blant annet hvilke betydninger landanlegg vil få på reindriften. Dette har vi bedt om å få utredet før vi tar stilling til fremtidig virksomhet, sier Sara til Dagbladet.no.

Han deler miljøorganisasjonenes skepsis, og mener regjeringen ikke har tatt mye hensyn til samenes situasjon så langt i prosessene.

- Her er det rå kapital det handler om. Vi får hele veien beskjed om at toget går. Men vi skal være med på å styre toget, velge hvor det går, og i hvilken fart, sier han.

- Utkastet kan ikke brukes

Politisk rådgiver for miljøvernminister Helen Bjørnøy, Morten Wasstøl, legger ikke skjul på at han er oppgitt over lekkasjen av det hemmelige utkastet. Morten Wasstøl var med i den politiske ledelsen i Natur og Ungdom på nittitallet.

- Dette er et utkast som ikke er ferdigsluttet. I dette utkastet er mye utelatt. Miljøorganisasjonene kan ikke bruke dokumentet som grunnlag for hvordan den endelige forvaltningsplanen vil se ut, sier Wasstøl til Dagbladet.no.

Han sier reaksjonene som har kommet omhandler deler som ikke ennå er tatt med i utkastet. Den endelige forvaltningsplanen vil legges frem for Stortinget før påske.

- Det er uheldig at dette dokumentet nå brukes som grunnlag. Og vi tar til etterretning at det lå ute på Sametingets nettsider. Vi har gjort dem oppmerksomme på dette, og vi registrerer at dokumentet nå er tatt bort, sier Wasstøl.

Han vil ikke kommentere om departementet vil reagere mot lekkasjen, men understreker at den endelige forvaltningsplanen vil være ambisiøs og helhetlig, og gi svar på spørsmålene miljøorganisasjonene stiller seg.

LEKKET UT: Forsiden på dokumentet som lå offentlig ute på Sametingets nettsider fastslåt at det er unntatt offentlighet.
UTILGIVELIG: Visepresident i Sametinget Johan Mikkel Sara mener lekkasjen av det hemmelige dokumentet er helt utilgivelig, og lover full gjennomgang av rutinene.
VIRKELIG?: Maleren Rolf Groven har latt Greenpeace benytte oljemaleriet "Borerigg i Lofoten" under sin protest mot planene om å bore etter olje i Lofoten. Utkastet til ny handlingsplan for Barentshavet og havet utenfor Lofoten utelukker ikke at bildet kan bli en realitet.