Sametinget vil ikke ha samegerilja

Offiserer planlegger en privat samegerilja i Nord-Norge. De drastiske planene får ikke støtte fra Sametinget. - Jeg tar ikke dette utspillet særlig alvorlig, sier sametingspresident Sven Roald Nystø til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere offiser Iver Utsi fra Alta gikk i dag ut i lokalpressen i Finnmark med et oppsiktsvekkende utspill:

- Vi kommer ikke til å akseptere Forsvarets planer om drastiske kutt i Nord-Norge. I Alta planlegger vi å organisere en egen væpnet samisk gerilja, som bør ledes av Sametinget!

Liten støtte fra tinget

Forsvarskommando Nord-Norge ble i går kveld informert om de drastiske planene, og nå skal også politiet kobles inn.

Bakgrunnen for planene om å organisere en privat samegerilja i nord er Forsvarets planer om drastiske kutt i militærberedskapen i våre nordligste fylker.

- Sametinget støtter ikke en slik gerilja. Sametinget kan ikke ha et operativt ansvar. Dette prosjektet høres nokså håpløst ut. Når det er sagt, har jeg forståelse for hva som ligger bak utspillet. Det gir uttrykk for en frustrasjon som Forsvaret må ta alvorlig, mener sametingspresident Sven Roald Nystø, som også er offiser.

- Jeg er spesielt bekymret over Heimevernets situasjon i de samiske områdene. HV må ha en nærhet til den samiske befolkningen, mener Nystø.