Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sametinget:

Sametingspresidenten går av etter å ha tapt votering

Sametingspresident Vibeke Larsen trekker seg i mars etter å ha tapt en kampvotering mot utfordrer Ronny Wilhelmsen.

Sametinget i Karasjok. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Sametinget i Karasjok. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge tilhører Arbeiderpartiet, som lørdag samlet seg til en ekstraordinær samepolitisk konferanse i Lakselv, skriver iFinnmark.

I kampvoteringen om hvem som skal være partiets presidentkandidat til høstens sametingsvalg, trakk altså Wilhelmsen det lengste strået.

Vibeke Larsen sier til avisa at hun kjenner mistilliten så sterkt at hun velger å gå av ved første anledning, som er Sametingets plenumsmøte i mars. Hun får dermed bare noen få måneder i presidentrollen.

Det var Sagat som først meldte om Larsens beslutning.

Bråk og mistillit

Larsen ble valgt etter at tidligere sametingspresident Aili Keskitalo trakk seg i begynnelsen av desember i fjor på grunn av mistillit.

Da ble Norske Samers Riksforbund (NSR) kastet ut av sametingsrådet, mens Arbeiderpartiet, Høyre og Árja inngikk et samarbeid og overtok styringen av Sametinget.

Bråket førte blant annet til at tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen trakk seg som partiets presidentkandidat. I stedet ble Vibeke Larsen valgt til president, med Ronny Wilhelmsen som visepresident.

- Rotete

- Prosessen rundt valg av president- og visepresidentkandidat har i beste fall vært rotete. Arbeiderpartiet har jo ikke vært kjent for å behandle sine egne på et skånsomt vis. Det viser jo også denne prosessen, sier Vibeke Larsen til NRK.

I mars må det også velges et nytt sametingsråd, ifølge iFinnmark.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling