- KAN VARE I UKESVIS: Hele det norske luftrommet er stengt for trafikk i dag og i morgen, opplyste samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på en pressekonferanse i dag. Utsiktene er dårlige. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
- KAN VARE I UKESVIS: Hele det norske luftrommet er stengt for trafikk i dag og i morgen, opplyste samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på en pressekonferanse i dag. Utsiktene er dårlige. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Samferdselsminister Kleppa: - Dette kan vare i ukesvis

Hele det norske luftrommet stengt for trafikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Helse- og samferdelsministrene, Luftfartstilsynet, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Avinor holdt klokka 14.30 en pressekonferanse om den islandske askeskyen som rammer Norge.

Luftrommet over Skandinavia, Storbritannia og det øvrige Europa stenges i takt med askespredning fra gårsdagens utbrudd fra Eyjafjallajökull på Island.

- Det kan vare en god stund. Det er en stor og seig greie som er i gang, og det er ikke bare å skru av, sier geolog Hans F. Amundsen til Dagbladet.

Samferdelsdepartementet og statsråd Magnhild Meltveit Kleppa følger situasjonen fortløpende i samarbeid med helseforetakene, Avinor og Luftfartstilsynet.

- Jeg har stor forståelse for vanskelighetene ved stengingen av det norske luftrommet. Det er helt nødvendig og hensynet til liv og helse er prioritet nummer én. Avinor bestemte seg for å stenge alt, det betyr at det ikke er trafikk inn til eller i norsk luftrom. Det er i henhold til europeiske forskrifter, sier Kleppa.

LANG VENTETID: Passasjerene på norges flyplasser må belage seg på å vente lenge. Ifølge samferdeslsminister Magnhild Meltveit Kleppa vil flytrafikken være stengt i hele dag og ihvertfall til i morgen. Utsiktene for dagene framover er også dårlige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
LANG VENTETID: Passasjerene på norges flyplasser må belage seg på å vente lenge. Ifølge samferdeslsminister Magnhild Meltveit Kleppa vil flytrafikken være stengt i hele dag og ihvertfall til i morgen. Utsiktene for dagene framover er også dårlige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Partiklene kan ødelegge maskineriet i flyet. Det har tidligere vært ulykker i kobling til slike utslipp. Luftrommet vil være stengt i hele morgen. Utsiktene for de neste dagene er heller ikke spesielt gode.

- Avinor vurderer situasjonen fortløpende. Vi er i kontakt med helsestyresmaktene og Avinor og Luftfartstilsynet rapporterer til samferdelsdepartementet. Det er viktig at transportbransjen gjør det de kan slik at folk får tilbud om alternativ transport. Vi håper at NSB og buss- og tranportselskapene følger opp, sier hun.

Alvorlige konsekvenserHelseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen forteller at dette også kan få alvorlige konsekvenser for akutt behov for helsehjelp.

FLYTRAFIKKEN LAMMET: Det ser mørkt ut over Norge, Island, Storbritannia, Spania, Portugal og og store deler av Sverige og Frankrike. Kartet viser flytrafikken. Skjermdump fra FlightRadar24.com. (klokka 16.22)
FLYTRAFIKKEN LAMMET: Det ser mørkt ut over Norge, Island, Storbritannia, Spania, Portugal og og store deler av Sverige og Frankrike. Kartet viser flytrafikken. Skjermdump fra FlightRadar24.com. (klokka 16.22) Vis mer

- Dette vil også få konsekvenser for Helse-Norge. Helseforetakene er satt i beredskap og vi vil ta alle mulige grep for å sikre befolkningens liv og helse. Stansen i sivil luftfart får konsekvenser for luftambulansetjenesten. Det vi gjør er å øke bakkeberedskapen; vi setter inn flere biler, og sykehusene vil bistå hverandre. Vi vil også samarbeide med Sverige og Finland.

- Vi forbereder oss på at dette vil vare en stund. Det kan vare i ukesvis, og når vi har 50 luftambulanseflyvniger i døgner - der 35 av dem er akutte - vil dette få alvorlige konsekvenser selv om vi gjør det vi kan for å unngå det.

- Fremdeles er det viktig at folk som trenger akutt hjelp ringer 113. Vi har dialog med forsvaret, som kan bistå dersom det skal være nødvendig.

PRESSEKONFERANSE: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og Helse og Omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen orienterte i dag om situasjonen etter vulkanutbruddet på Island. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og Helse og Omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen orienterte i dag om situasjonen etter vulkanutbruddet på Island. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

Vannet og lufta foreløpig trygg- Det som er signalene så langt er at dette ikke vil få konsekvenser for drikkevann eller beitevann. Foreløpig er det ingen umiddelbare konsekvenser for folkes helse - altså; folk må ikke holde seg inne på grunn av dette. Det er viktig at vi har tung beredskap.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, sier man har håndtert lignende situasjoner i forbindelse med dårlig vær. Men situasjonen er nå mer alvorlig enn vanlig, siden luftrommet er stengt over hele landet.

Dilemma- Foreløpig er det bare luftrommet som er rammet. Vi overvåker situasjonen nøye, og vil fortløpende legge ut informasjon på våre hjemmesider. Stengningen av luftrommet har hittil ikke fått alvorlige konsekvenser.

ASKE: Dette bildet er tatt i 7000 fots høyde. Asken fra Eyjafjallajökull på Island når luftstrømmer i høye luftlag og transporteres effektivt over store deler av Europa. Foto: Jon Gustafsson/Helicopter Service Of Iceland
ASKE: Dette bildet er tatt i 7000 fots høyde. Asken fra Eyjafjallajökull på Island når luftstrømmer i høye luftlag og transporteres effektivt over store deler av Europa. Foto: Jon Gustafsson/Helicopter Service Of Iceland Vis mer

Luftfartsdirektør Heine Richardsen sier de kan vurder å gi luftambulansetjenesten tillatelse til å fly lavt. Forutsetningen er at de er sikre på at de lave luftlagene er tilnærmet partikelfrie. Problemet er at meteorologene selv må opp i fly for å få sikre data om dette.

INNSTILT: Alle flyvninger fra norske flyplasser er innstilt. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
INNSTILT: Alle flyvninger fra norske flyplasser er innstilt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer