RYKTER: Vågå, med sine knappe 4000 innbyggere, er sjokkert over at ordføreren, Rune Øygard, er sikta for overgrep. Ifølge hans forsvarer valgte han i går å stå fram for å stoppe ryktespredning. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RYKTER: Vågå, med sine knappe 4000 innbyggere, er sjokkert over at ordføreren, Rune Øygard, er sikta for overgrep. Ifølge hans forsvarer valgte han i går å stå fram for å stoppe ryktespredning. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Samfunn i sjokk

Vågå er rystet over at den populære Ap-ordføreren Rune Øygard er sikta for å ha forgrepet seg på ei mindreårig jente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅGÅ (Dagbladet):  I en uke har ryktene svirret i Vågå om at deres ordfører igjennom 16 år, Rune Øygard er sikta for å ha hatt sex med en mindreårig. I går ble ryktet bekreftet.

Flere Dagbladet har snakket med forteller at det kom som lyn fra klar himmel at deres  populære ordfører står sikta i en overgrepssak.

«Alle» kjenner alle Nord i Gudbrandsdalen ligger Vågå kommune, med knappe 4000 innbyggere. Her kjenner «alle» alle

- Det er jo trist uansett om det er sant eller ikke, sier vågåing til Dagbladet.

Øygard er siktet for å ha hatt seksuell omgang med en jente under 14 år i tidsrommet 2009 til 2011, noe han benekter på det sterkeste.

- Han har sine oppfatninger av hvorfor dette kommer nå, men det vil han dele med politiet, ikke med media, sier  hans forsvarer, Mette Yvonne Larsen.

  Middag med Jens  Øygard ble anmeldt forrige søndag. Ifølge VG skal jenta samme dag ha blitt invitert med på middag med ordføreren og statsminister Jens Stoltenberg på restauranten til Arne Brimi.

Da jenta takket nei, ante foreldrene uråd.

- Det er flere ting som kan ha fått anmeldelsen til å komme på akkurat dette tidspunktet. Vi har fremdeles mange vitneavhør igjen, sier politiadvokat Lars Rune Ringvik til VG.

I går valgte Rune Øygard å bekrefte i en pressemelding på kommunens hjemmesider at det er han som er siktet for overgrep mot en mindreårig jente.

Ifølge advokat Larsen, var det en nøye overveid avgjørelse:

- Det var nødvendig. Det gikk  rykter, andre fikk mistanken kastet over på seg. Han har hele tiden ville si ifra, men av hensyn til henne og for å roe ned sin egen situasjon har han ventet til nå. Det er en planlagt strategi fra hans side, sier Larsen til Dagbladet.

- Vil være åpen Den unge jenta som har anmeldt den populære Ap-ordføreren, har ønsket å fortelle omgangskretsen om den vanskelige situasjonen.  

- Hun har valgt å være åpen, og har fortalt om saken til de hun føler var nødvendig for å unngå en rykteflom, sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal til Dagbladet.

Hun opplyser at det antatte overgrepofferet på mandag sto fram for skoleklassen. Jenta har forstått at det har vært kjent blant mange lokalt hvem den siktede Ap-ordføreren er, og har forventet at Øygards navn til slutt kunne bli kjent i mediene.  

Fornærmede er i den utvidede familie- og bekjentskapskretsen til siktede.

- I små lokalsamfunn sprer slik informasjon seg raskt. Det har hun vært klar over lenge, sier Braathen Hjortdal.  

Sjokkerte Det bekrefter innbyggerne i Vågå. Flere Dagbladet snakker med sier de har vist at det var deres ordfører helt siden nyheten sprakk i forrige uke. 

SJOKKERTE: Sindre Løkken (18) Unni Løkken (19) og Bo Kristian Gubrandstuen sier de er overraska over at ordføreren i kommunen Rune Øygard er sikta i en overgrepssak. De forteller at ordføreren er svært godt likt i lokalsamfunnet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SJOKKERTE: Sindre Løkken (18) Unni Løkken (19) og Bo Kristian Gubrandstuen sier de er overraska over at ordføreren i kommunen Rune Øygard er sikta i en overgrepssak. De forteller at ordføreren er svært godt likt i lokalsamfunnet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Mandag skal partiet og ledelsen i kommune ha blitt opplyst om at Øygard ble pågrepet og  i avhør hos politiet, og da begynte ryktene.

- I små samfunn veit alle alt. Men vi hadde aldri hørt noe om dette før på mandag, forteller en.

- Det er ikke så mange ordførere fra Nord-Gudbrandsdalen som er på ferie i to uker, sier en annen til Dagbladet.

  - Ubehagelig Advokat Larsen sier Øygard ikke har gått i dekning, men han har vært utilgjengelig for pressen siden nyheten ble sluppet. Øygard er sykemeldt, men det er som følge av en smertelidelse uvanlig for hans alder, opplyser Larsen.

Rådmann Tor Arne Gangsø snakket med Øygard i går. Ordføreren selv beskriver saken som ubehagelig.

-  Det er en sak som går inn på alle oss som har jobbet med ham i mange år, men virksomheten går sin gang, sier han til Dagbladet.

Populær Øygard har vært en svært populær ordfører — i høst ble han valgt for femte gang som ordfører for Arbeiderpartiet i kommunen, i alt har han sittet med ordførerkjedet i 16 år.

Ved valget i 2007 fikk Øygard 70 prosent av stemmene, i år fikk han og Arbeiderpartiet 58 prosent oppslutning.

I Vågå høster han bare gode skussmål fra sine innbyggere.

- Han er en populær ordfører, alle kjenner han. Denne nyheten kom som et sjokk, sier Sindre Løkken (18), og får støtte av vennene Unni Løken (19) og Bo Kristian Gubrandstuen (15).

SIKTA: I går valgte Vågå-ordfører Rune Øygard å gå ut i en pressemelding å bekrefte at det er han som er siktet for overgrep mot ei mindreårig jente. Foto: Espen Røst./ Dagbladet
SIKTA: I går valgte Vågå-ordfører Rune Øygard å gå ut i en pressemelding å bekrefte at det er han som er siktet for overgrep mot ei mindreårig jente. Foto: Espen Røst./ Dagbladet Vis mer