Samfunnet, familien og lovbrudd i ung alder

Når ungdom begår lovbrudd, har både ungdommen selv, familien og samfunnet et ansvar. I dag er det for mye uklarhet om hvordan dette ansvaret skal fordeles. Det fører til at for mange unge faller utenfor. Barneombudet ønsker å rydde opp i dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vårt utgangspunkt er at det er overgrep mot barn og unge hvis voksne unnlater å reagere når barn bryter loven. Det er samfunnets plikt å gi barnet mulighet til å ta i bruk sine positive utviklingsmuligheter, og det bør være en rettighet for barnet å få hjelp til å komme seg ut av en negativ spiral. Dette tror jeg de fleste er enige i. Utfordringen er å finne ut hvordan samfunnet skal gripe inn. Jeg ønsker å presisere mitt syn på dette.

Lovbrudd

Noen mindreårige begår lovbrudd uten at det ligger omsorgssvikt eller psykiatrisk problematikk til grunn. Denne gruppen krever ikke behandling eller særskilte omsorgstilbud, men en forutsigbar, alderstilpasset reaksjon på den lovstridige handling. For barn under 15 år finnes det ikke hjemler for ansvarliggjøring i forhold til begåtte handlinger eller å pålegge tiltak for å forebygge videre kriminell utvikling. For ungdom mellom 15 og 18 år er straffeloven anvendelig, men dens virkemidler er lite tilpasset denne aldersgruppen.

En gruppe unge lovbrytere vil ha psykososial problematikk av varierende omfang, kompleksitet og varighet i sin bakgrunn. De vil trenge individuelt tilpassede hjelpetiltak i eller utenfor sin egen familie. I tillegg til dette trengs det hjemler for adekvate og forutsigbare reaksjoner på selve lovbruddet. Disse reaksjonene skal ikke være straff i form av å påføre et onde, men ha som formål at barn får korreksjon og ansvarliggjøres for lovbrudd de utfører. Her trenger vi et bredt register av virkemidler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer