-Samfunnet må beskyttes mot Toska og hans gjeng

Aktor vil ha lovens strengeste straff for Nokas-tiltalte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Aktor vil ha David Toska og hans sentrale medsammensvorne bak murene i tiår etter tiår, kanskje på livstid. Det er konsekvensen når han nedlegger påstand om forvaring for Toska, Kjell Alrich Schumann, Metkel Betew, Ridvan Halimi og Thomas Thendrup.

- Hva annet kan kvalifisere til lovens strengeste straff, om ikke det svært brutale ranet i Stavanger?, spurte aktor Arild Dommersnes i sin prosedyre i Stavanger tingrett i dag.

Dommersnes sa at Nokas-ranet er unikt i norgeshistorien. Maktbruken var kolossal, med bruk av militære automatvåpen og store mengder ammunisjon. Ranet var planlagt over lang tid, gjennomføringen var strukturet, voldsom og truende.

- Slik kriminalitet er særdeles samfunnsskadelig. Lovens strengeste straff er vårt ytterste forsvar mot angrep på vitale interesser i samfunnet, sa Dommersnes.

Straffepåstanden er knusende for tidligere ustraffede Erling Havnå, som aktor vil ha fengslet i 21 år for Nokas-ranet og ranet av Postens brevsenter i Oslo. Havnå benekter at han var med på ranet i Oslo og beskriver sin rolle under Nokas-ranet bare som en bilvakt noen kilometer fra ransstedet.

Ifølge aktor er Havnå en brutal ransmann som må straffes hardere enn resten av ranslaget til David Toska, bortsett fra dem som det kreves forvaring for.

Hvorfor ikke bare ei avsagd hagle?

Aktor medga at ranerne nok ikke hadde et spesielt ønske om å sette liv i farfe.

-Aller helst ville de nok ha pengene og stikke av. Men de tok høyde for å møte motstand, og var fysisk og mentalt forberedt til å bruke våpen og ta gisler.

-Skuddet som drepte politiførstebetjent Arne Sigve Klungland var heller ikke et vådeskudd. Samlingen av skudd motbeviser det. Klungland var ingen trussel, han hadde ingen ladde våpen, påpekte aktor Dommersnes.

David Toska sa i sin forklaring at ordren var å gjennomføre et rent ran, uten skyting og vold. Aktor mener den påstanden lyder hult.

-Hvis de bare skulle true til seg penger, kunne de ha nøyd seg med ei avsagd hagle. De var utrustet for å ta kontroll over Stavanger sentrum og slå tilbake politiet med våpenmakt, hevdet Dommersnes.

Utbyttet skulle finansiere ny kriminalitet

Han mente at rollefordelingen mellom ranerne hadde liten betydning for skyldspørsmål og straffeutmåling.

-Det er en sammensveiset gjeng som stolte på hverandre, både da og nå. Dette er alvorlig, organsiert kriminalitet. Lojaliteten i gruppa er stor, de stoler å hverandre og ingen snakker om andre handlinger enn sine egne, sa aktor.

Han karakteriserte ranet som profesjonelt planlagt og gjennomført. Utbyttet ble på 57 millioner kroner.

-Og det er dobbelt uheldig at disse pengene nok skulle reinvesteres i kriminalitet. For det er vanskelig å bruke så mye penger legalt uten at det raskt går hvitvaskingsmelding til Økokrim, beskrev aktor Arild Domemrsnes.