Anthony Fauci:

«Samfunnet vårt er helt skrudd»

Da alle var desperate etter svar og det kom motstridende informasjon fra Donald Trumps Hvite hus, så USA til Anthony Fauci. Nå gir e-postene hans et unikt innblikk i pandemiens kaotiske begynnelse.

KAOS-PERIODE: Da coronapandemien virkelig tok grep om USA, sto Anthony Fauci (t.v.) på dag og natt. Nå gir e-postene hans fra våren 2020 et unikt innblik i den kaotiske tida. Foto: Reuters / NTB
KAOS-PERIODE: Da coronapandemien virkelig tok grep om USA, sto Anthony Fauci (t.v.) på dag og natt. Nå gir e-postene hans fra våren 2020 et unikt innblik i den kaotiske tida. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Fordelt på 3234 sider står det flere tusen e-poster. De stammer fra beundrere og kritikere, fra vanlige amerikanere og fra milliardærer og rikspolitikere. Noen var også sendt på vegne av Gro Harlem Brundtland, Norges tidligere statsminister og WHOs tidligere generalsekretær.

Da coronapandemien for alvor festet grepet om USA og Det hvite hus og Donald Trump fremdeles underspilte farene ved viruset, var det én mann «alle» så til:

Smittevernsjefen Anthony Fauci.

Nå gir e-postene til og fra Fauci, fra slutten av februar og hele mars og april i fjor, et unikt innblikk i pandemiens kaotiske begynnelse og Faucis arbeid som hele USAs smittevernekspert.

MUNNBIND-UENIGHET: Anthony Fauci er president Bidens smittevernekspert, og går god for å bruke to munnbind samtidig. Men Espen Nakstad avviser at det er effektivt mot smitte. Foto: NTB Vis mer

«Ikke fått munnkurv»

Etter en innsynsforespørsel har Washington Post og Buzzfeed, uavhengig av hverandre, fått utlevert Faucis e-poster fra våren 2020. Buzzfeed har gjort dokumentene tilgjengelige, og Dagbladet har gått gjennom materialet.

I e-postene er det flere røde tråder:

De tegner et bilde av et land grepet av usikkerhet og med flere spørsmål enn svar, som andre land på den tida.

I takt med Faucis eksponering, økte også antallet e-poster til ham, og smittevernsjefen hadde som mål å svare alle, uavhengig av hvem de var. Som da en tilfeldig kvinne skrev til ham 28. februar:

«Jeg forstår det slik at visepresident Pence har beordret deg til å ikke informere offentligheten om coronaviruset uten tillatelse. Dette er ganske fryktinngytende, særlig siden Trump allerede har vist vilje til å spre falsk eller ufullstendig informasjon om denne folkehelsekrisa», skrev kvinnen, ifølge Buzzfeed.

Deretter fulgte hun opp med et spørsmål:

«Jeg planlegger å fly innenlands i morgen. Er det trygt??»

På dette tidspunktet hadde Fauci nok å gjøre, men dagen etter tok han seg likevel tid til å svare:

«Det er mye uriktig informasjon. Jeg har overhodet ikke fått munnkurv av visepresident. Og forresten, det er trygt å fly innenlands».

STORM: Etter at disse bildene av den amerikanske legen gikk viralt, har det florert av konspirasjonsteorier om Anthony Fauci i sosiale medier. Foto: AFP Vis mer

Sa USA gjorde «stor feil»

I uka som fulgte fikk Fauci e-poster fra milliardærene Bill Gates og Mark Zuckerberg, sportsimperiet NFL, folkevalgte i Kongressen, Det hvite hus-rådgivere og tusenvis av andre.

Han fikk også e-poster fra andre lands smitteverneksperter, som blant andre George Gao, lederen for Kinas folkehelseinstitutt, som hadde gjort et intervju med magasinet Science.

I intervjuet ble Gao sitert på at han mente USA og andre vestlige land gjorde en «stor feil» ved å ikke be befolkningen om å bruke munnbind. Saken ble sitert verden over, men i e-posten til Fauci, hevdet Gao at han ble feilsitert av Science.

«Jeg så Science-intervjuet, hvordan kunne jeg si noe sånt som «stor feil» om andre? Det var journalistens formulering. Håper du forstår. La oss arbeide sammen og få viruset ut av denne verden», skrev Gao til Fauci 28. mars.

Magasinet nekter imidlertid for at de har feilsitert Gao.

«Jeg forstår. Ikke noe problem. Vi kommer oss gjennom dette sammen», svarte Fauci.

EKSTAORDINÆRT: Immunolog Antony Fauci gikk igjennom data om vaksineringen mot coronaviruset, og kommenterte det han omtalte var «ekstaordinære» resultater. Video: AP / NTB Vis mer

Fikk e-poster av Brundtland

Fauci fikk også e-poster som ble sendt på vegne av Gro Harlem Brundtland.

De ble sendt i kraft av Brundtlands styrelederverv i organisasjonen Global Preparedness Monitoring Board (GPMB), et overvåkningsorgan grunnlagt av Verdens helseorganisasjon (WHO) og Verdensbanken.

Anthony Fauci satt også tidligere i styret.

E-postene ble sendt på vegne av både Brundtland og Elhadj As Sy, den andre styrelederen i GPMB, og var en invitasjon til et møte i organisjonen.

Invitasjonen var til et telefonmøte 4. mars 2020. Møtet ble arrangert etter et første møte i slutten av februar og ble avholdt fordi flere av styremedlemmene ikke kunne delta på det første.

Det er uklart om Fauci, på bakgrunn av Brundtlands invitasjon, deltok på møtet 4. mars.

LIVE: Tidligere statsminister og WHO-leder Gro Harlem Brundtland skulle være med live på Sky News. Det gikk ikke helt etter planen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

«Kommer til å få bakoversveis»

I så godt som alle Faucis e-poster formulerer smittevernsjefen seg svært høflig og profesjonelt.

I noen tilfeller tillater Fauci seg å anlegge en mer humoristisk og uformell tone.

Noen ting finner han regelrett ganske absurd.

Som medienes og befolknings fascinasjon for ham. Det kom tydelig til uttrykk da Fauci kom over en artikkel som blant annet handlet om «Fauci fever» - altså Fauci-feber på norsk.

Artikkelen handlet om hvordan blant andre Fauci ble seksualisert på nettet for sin håndtering av pandemien.

«Du kommer til å få bakoversveis av dette. Samfunnet vårt er helt skrudd», skrev Fauci til en ikke-navngitt person og videresendte artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer