Anthony Fauci:

«Samfunnet vårt er helt skrudd»

Da alle var desperate etter svar og det kom motstridende informasjon fra Donald Trumps Hvite hus, så USA til Anthony Fauci. Nå gir e-postene hans et unikt innblikk i pandemiens kaotiske begynnelse.

KAOS-PERIODE: Da coronapandemien virkelig tok grep om USA, sto Anthony Fauci (t.v.) på dag og natt. Nå gir e-postene hans fra våren 2020 et unikt innblik i den kaotiske tida. Foto: Reuters / NTB
KAOS-PERIODE: Da coronapandemien virkelig tok grep om USA, sto Anthony Fauci (t.v.) på dag og natt. Nå gir e-postene hans fra våren 2020 et unikt innblik i den kaotiske tida. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fordelt på 3234 sider står det flere tusen e-poster. De stammer fra beundrere og kritikere, fra vanlige amerikanere og fra milliardærer og rikspolitikere. Noen var også sendt på vegne av Gro Harlem Brundtland, Norges tidligere statsminister og WHOs tidligere generalsekretær.

Da coronapandemien for alvor festet grepet om USA og Det hvite hus og Donald Trump fremdeles underspilte farene ved viruset, var det én mann «alle» så til:

Smittevernsjefen Anthony Fauci.

Nå gir e-postene til og fra Fauci, fra slutten av februar og hele mars og april i fjor, et unikt innblikk i pandemiens kaotiske begynnelse og Faucis arbeid som hele USAs smittevernekspert.

«Ikke fått munnkurv»

Etter en innsynsforespørsel har Washington Post og Buzzfeed, uavhengig av hverandre, fått utlevert Faucis e-poster fra våren 2020. Buzzfeed har gjort dokumentene tilgjengelige, og Dagbladet har gått gjennom materialet.

I e-postene er det flere røde tråder:

De tegner et bilde av et land grepet av usikkerhet og med flere spørsmål enn svar, som andre land på den tida.

I takt med Faucis eksponering, økte også antallet e-poster til ham, og smittevernsjefen hadde som mål å svare alle, uavhengig av hvem de var. Som da en tilfeldig kvinne skrev til ham 28. februar:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer