Samfunnets modeller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Modellbyrået Interactive Model Agency i Oslo har arrangert en mannekeng- og modellkonkurranse for barn og ungdom som drømmer om å bli fotomodeller. Dagbladet kunne søndag berette at den yngste jenta som måtte posere i bikini foran juryen, bare er 12 år. Hun måtte i likhet med de 400 andre deltakerne betale 1000 kroner for å delta i konkurransen. Modellbyrået har allerede en 15 år gammel jente i stallen. Hun er 1,79 meter høy og veier 47 kilo.
  • Mange norske reklamefolk vil helt sikkert ta avstand fra denne konkurransen. De vil kalle den et enkeltstående tilfelle. De vil vise til at flere og flere modeller blir som den ikke helt radmagre Sophie Dahl, som tok jobben til en utsultet jente i undertøysreklamene til Hennes & Mauritz etter at kronprinsesse Victoria fikk spisevegring. Noen vil nok også vise til at Arbeiderpartiet trekker et par- tre reklamekolleger med i sine tenkegrupper, og at de samme fra tid til annen har deltatt i snakkeshow på fjernsynet. Kanskje får vi også høre at reklamebransjen har gjort mye for psykisk utviklingshemmede, etter at en norsk fotograf i fjor brukte personer med Downs syndrom som klesmodeller.
  • Det er mulig at vi de siste ti årene har fått en reklamebransje som er noe mer opptatt av samfunnet rundt seg enn tidligere. Samtidig ser vi en bransje som helt bevisst bygger sine fiksjoner på virkelige nyheter eller elementer av aktualitet, som når anemiske modeller blir sminket om til fiktive heroinvrak. Vedtak i Markedsrådet eller påtale fra Forbrukerombudet har oftest ingen annen effekt enn at oppmerksomheten rundt produktene øker.
  • Bare i Norge lider 100000- 120000 personer av spiseforstyrrelser. Av disse er 90 prosent kvinner. Vektforskjellen mellom en modell og gjennomsnittskvinner øker. Ansvaret ligger ikke bare på byråer som utnytter mindreårige småjenter. Også den delen av bransjen som mener å lage samfunnsbevisst reklame, må ta et oppgjør med reklamens iskalde og sykelige tynnhetsideal.