Samfunnstjeneste for Vanunu

Snakket med utenlandske medier tross forbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mordechai Vanunu, som måtte sone 18 års fengsel etter å ha avslørt Israels atomvåpenprogram, må avtjene samfunnstjeneste for å ha snakket med utenlandske journalister.

Vanunu, som ble løslatt etter endt soning i 2004, har nektet å etterkomme et forbud mot å snakke med utenlandske journalister.

Et av de første intervjuene han gjorde var å stille på nettmøte for å svare Dagbladet.nos lesere.

Den israelske regjeringen har gjentatte ganger truet med å fengsle ham på nytt, og tirsdag må Vanunu på nytt møte i retten.

Etter tiltalen risikerte den tidligere atomteknikeren seks nye måneder i fengsel, men dette ser det nå ut til at han slipper, skriver The Sunday Times.

Forsvareren Avigdor Feldman opplyser til avisen at Vanunu har gått med på en avtale som i stedet innebærer seks måneders samfunnstjeneste.

Det var The Sunday Times som i 1986 trykket Vanunus avslørende bilder fra det israelske atomvåpenanlegget i Dimona. Kort tid etter ble han tatt til fange av israelske etterretningsagenter i Europa og smuglet til Israel, der han ble stilt for retten.

Etter løslatelsen i 2004 har Vanunu levd under streng overvåking i Israel. Han nektes å forlate landet, og har søkt om politisk asyl i Norge.

(NTB)

HAR FÅTT SVI FOR ATOMAVSLØRING: Mordechai Vanunu har sonet 18 år i fengsel for å ha avslørt Israels hemmelige atomvåpenprogram på 80-tallet.