Samfunnstopp siktet for forhold som kan gå helt tilbake til år 2000

Politiet utvidere siktelsen mot den sedelighetssiktede samfunnstoppen fra Troms.

FENGSLET: En samfunnstopp hjemmehørende i Troms ble torsdag framstilt for forlenget varetektsfengsling i Nord-Troms tingrett. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
FENGSLET: En samfunnstopp hjemmehørende i Troms ble torsdag framstilt for forlenget varetektsfengsling i Nord-Troms tingrett. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet mener forholdene som den sedelighetssiktede samfunnstoppen fra Troms er siktet for strekker seg så langt tilbake som til år 2000, ifølge Nordlys.

Mannen ble pågrepet onsdag i forrige uke og varetektsfengslet for én uke med brev- og besøksforbud dagen etter.

Torsdag ble han fengslet for fire nye uker. Ifølge politiinspektør Elin Norgård Strand har tingretten funnet at det er skjellig grunn til mistanke for deler av siktelsen.

Mener det er flere fornærmede

Siktelsen

* Straffeloven (1902) § 193 første ledd for å ha skaffet seg eller en annen seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.

* Straffeloven (2005) § 295 for å ha skaffet seg seksuell omgang ved

a) misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, eller

c) å utnytte en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon

Samfunnstoppen er siktet for å ha skaffet seg seksuell omgang som følge av sin stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, samt utnyttelse av personer under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon.

Tidligere torsdag ble det kjent at politiet utvider siktelsen og ville kreve fire ukers forlenget fengsling, noe de altså fikk rettens medhold i.

- Grunnlaget i siktelsen er utvidet fra tidligere å gjelde en navngitt fornærmede, men gjelder nå flere ikke identifiserte, mulige fornærmede. Politiet mener det er mistanke om at siktede har gjort eller forsøkt å gjøre liknende overfor andre som vi ikke kjenner identiteten til, sa Norgård Strand på en pressekonferanse klokka 18 torsdag kveld.

- På det siste punktet mente tingretten at det ikke var skjellig grunn til mistanke. Det tar vi til etterretning og jobber videre med hva etterforskninga vil bringe der. Derfor ønsker vi ikke å gå nærmere inn på denne delen av siktelsen.

Den navngitte fornærmede har gitt flere grundige og detaljerte forklaringer til politiet.

- Om etterforskninga kan vi si at rundt 15 vitner er avhørt, og vi har notert ned noen titalls ytterligere vitner som vi ønsker å avhøre, sa Nordgård Strand.

«Løselige påstander»

NRK meldte torsdag at samfunnstoppen på slutten av 1990-tallet inviterte en eller flere unge gutter fra en barnevernsinstitusjon til sitt hotellrom under et opphold i Alta. Det er ikke kjent hva som eventuelt skal ha skjedd på hotellrommet.

En ansatt som nå er død, har ifølge NRK tidligere fortalt om det han oppfattet som kritikkverdig kontakt mellom mannen og beboere på institusjonen. Nå har Bufetat reagert og varslet politiet om saken.

Ifølge mannens advokat, Ulf Hansen, er bakgrunnen for at siktelsen er utvidet en bekymringsmelding fra Bufetat i Finnmark, som har kommet politiet i hende etter pågripelsen i forrige uke.

Hansen omtaler det som «løselige påstander» som strekker seg tilbake til år 2000.

- Det er nærmest på ryktestadiet og gir ingen grunn til å utvide siktelsen. Jeg vil også tilføye at dersom det er slik at Bufetat har sittet på det de mener er viktig informasjon i mange år, er det i seg selv oppsiktsvekkende. Det er forunderlig at de kommer med det nå, sier Hansen til Nordlys.

Politiet ønsker ikke å kommentere innholdet i siktelsen konkret, men til påstandene om at det dreier seg om rykter, peker politiinspektør Nordgård Strand på at det er en grunn til at de har tatt det med i siktelsen.

- Det var fordi vi mente det var grunnlag for det, og at det ikke er rykter. Så tar vi til etterretning at retten mener det ikke er sannsynlighetsovervekt, fortalte politiinspektøren.

Den siktede mannen har vært i flere avhør, og forklarer seg og er samarbeidsvillig.

Har vært siktet tidligere

Mannen har også tidligere vært etterforsket for tilsvarende forhold.

- Det gjaldt en anmeldelse i desember 2015. Det ble tatt ut siktelse og begjært ransaking, og det ble gjort beslag, særlig av elektroniske lagringsmedier. Siktede ble avhørt og etter etterforskninga ble saken henlagt etter bevisets stilling i september 2016, fortalte Nordgård Strand torsdag.

- Vi ser nå på om det er grunn til å gjenoppta saken, og ser de to sakene i sammenheng og i lys av hverandre.

Ifølge VG bistår nå Kripos politiet i etterforskningen, noe politiet også bekreftet på torsdagens pressekonferanse.

Mannen satt onsdag i et tolv timer langt avhør. Forsvareren har tidligere uttalt at hans klient nekter enhver befatning med sakene, og at han stiller seg uforstående til siktelsen.

Politiet har så langt vært tilbakeholdne med å kommentere saken, men opplyste onsdag at de går gjennom beslag i saken med tanke på å finne nye bevis mot mannen. Beslagene består blant annet av bilder, videoer og samtalelogger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer