Sami (9) drept

JERUSALEM (Dagbladet): Sami (9) ble et nytt meningsløst offer for volden i Midtøsten. Han ble truffet i hodet av skarp ammunisjon fra israelske soldater da han sto og så på urolighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fotograf fra nyhetsbyrået AFP så episoden, og forteller at Sami ikke deltok i palestinernes steinkasting mot de israelske okkupasjonssoldatene sør på Gaza-stripen. Han sto i skoleuniform og så på uroen da kula slo inn i hodet hans. Han hadde fortsatt ranselen på ryggen da han ble lempet inn i en ambulanse.

Indre opprør

Men det er ikke bare i de okkuperte områdene volden skjer. De siste dagene har statsminister Ehud Barak sett omrisset av to opprør som kan bli enda farligere enn det palestinske. Ytterliggående jøder har gått berserk og angrepet og drept palestinske statsborgere av Israel. Og ytterliggående bosettere tar loven i egne hender for å gå løs på palestinere. I begge tilfeller er krigsropet: «Død over araberne!» Begge disse fenomenene vurderes som særdeles farlige for staten Israel av israelske politiske iakttakere.

- Farligere

- Dette er mer farlig for oss enn noen fiende eller noen krig med utlandet, uttalte statsminister Barak i går, under et minnemøte for de falne i krigen i 1973, kalt Yom Kippur-krigen.

En stor del av volden de to siste dagene har foregått innenfor Israels grenser, mens alles øyne har vært rettet mot de palestinske opptøyene i de okkuperte områdene.

Søndag kveld ble to palestinske israelere drept i Nasaret, etter sammenstøt med hundrevis av jøder fra Øvre Nasaret. Tre andre ble livstruende skadd. Sjukehuset opplyser at Omar Mohammed Akawi (42) ble drept av skarpe skudd. Politiet nekter å ha brukt slik ammunisjon.

I Bat Yam, sør for Tel Aviv, ble to israelske palestinere knivstukket. I Jaffa like ved Tel Aviv ble tre palestinskeide boliger satt i brann. Fra Genesaretsjøen i nord til Negev-ørkenen i sør er det meldt om sammenstøt mellom jøder og palestinere innenfor Israel.

Hærens radio i Israel sa at scenene så ut som «en borgerkrig» innad i Israel.

Samtidig kommer det tallrike advarsler mot de ytterliggående jødiske bosetterne som nå har startet sitt opprør mot palestinerne og mot Baraks regjering.

SKUTT I HODET: Sami Abu Jazar (9) bæres inn i en ambulanse. Han ble kjørt på sykehuset, men livet sto ikke til å redde.