Sami al-Arian kan bli tvangsfôret i fengselet

Sultestreiker for å bli hørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske fengselsmyndigheter vurderer å starte tvangsfôring av den palestinske professoren Sami al-Arian, som i seks uker har sultestreiket for å bli hørt.

Al-Arians skjebne ruller i disse dager over norske kinolerret i dokumentarfilmen «USA mot Al-Arian» av den norske filmskaperen Line Halvorsen.

48-åringen underviste tidligere ved University of South Florida, men ble pågrepet av amerikansk politi i og anklaget for å støtte den palestinske organisasjonen Islamsk hellig krig (Jihad) som står på USAs terrorliste.

Rettssaken i 2005 endte med frifinnelse på flere av tiltalepunktene, mens juryen ikke greide å komme fram til enighet på de øvrige. Påtalemakten besluttet likevel å holde ham i fengselet på ubestemt tid.

Nekter å vitne

I april 2006 inngikk al-Arian en avtale med påtalemyndigheten der han sa seg skyldig i forsøk på å bistå Jihad, og ble dømt til fem års fengsel med fratrekk for tiden i varetekt.

Senere krevde amerikanske myndigheter at han skulle møte for en storjury og vitne mot andre terroranklagede, noe al-Arian og hans advokater mener er i strid med avtalen som ble inngått.

Da han nektet, fant en dommer i Tampa ham skyldig i forakt for retten, og dømte han til ytterligere 18 måneder bak murene.

SULTESTREIKER:b> Sami Al-Arian på vei inn i retten. Foto: Scanpix
SULTESTREIKER:b> Sami Al-Arian på vei inn i retten. Foto: Scanpix Vis mer

Straffen kan forlenges helt til al-Arian gir etter og går med på å vitne.

Kritisk

22. januar innledet den palestinske professoren sultestreik i fengselet, og nå begynner helsetilstanden hans å bli kritisk.  

Ifølge kona Nahla al-Arian, som nylig besøkte Norge og var gjest hos Fredrik Skavlan i programmet Først & Sist, har han gått ned over 18 kilo og sitter nå i rullestol.

– Helsen hans forverres virkelig raskt. Vi er svært bekymret for at han skal får varige skader, sier hun.

Amerikanske fengselsmyndigheter følger også palestinerens helsetilstand med bekymring, og har varslet tvangsfôring dersom tilstanden hans forverres ytterligere.

– Det er en viss fare for skader forbundet med dette, og vi håper på en løsning før det blir nødvendig, sier al-Arians forsvarer Peter Erlinder.

NTB