DE TROENDES MOR: Samira Ahmed Jassim, en middelaldrende kvinne irakisk politi mener har rekruttert og stått bak en rekke selvmordsangrep. Nå holdes hun på et hemmelig sted, etter at hun ble arrestert 21. januar. Foto: AP Photo/Qassim Abdul-Zahra/SCANPIX
DE TROENDES MOR: Samira Ahmed Jassim, en middelaldrende kvinne irakisk politi mener har rekruttert og stått bak en rekke selvmordsangrep. Nå holdes hun på et hemmelig sted, etter at hun ble arrestert 21. januar. Foto: AP Photo/Qassim Abdul-Zahra/SCANPIXVis mer

Samira har rekruttert 80 kvinnelige selvmordsbombere

Irakisk politi viste video der hun tilstår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Irakisk politi har arrestert en kvinne ved navn Samira Ahmed Jassim, som de mener har rekruttert 80 kvinnelige selvmordsbombere.

På en pressekonferanse i Bagdad ble det vist en video der Samira tilsynelatende tilstår, og beskriver hvordan hun har fått kvinner til å bli selvmordsbombere.

Kledd i svart forteller den middelaldrende Samira om hvordan hun brukte dagene til å snakke med potensielle selvmordsbombere, for deretter å overtale dem til å gjennomføre handlingen.

Rekruttene ble så levert til en mann som gikk under kallenavnet «Shaker», også kjent som Abu Rami.

Senere ville Samira plukke opp kvinnene og føre dem til utvalgte mål, som for eksempel en politistasjon, en park eller andre offentlige steder.

Irakisk politi tror «De troendes mor» kan stå bak så mange som 28 selvmordsaksjoner. Selvmordsbomberne ble rekruttert fra Bagdad og Diyala-provinsen på vegne av den militante gruppen Ansar al-Sunna, ifølge CNN.

Selv om dødstallene og antall selvmordsangrep har gått noe ned i Irak, har antallet kvinnelige selvmordsbombere steget.

Minst 36 kvinnelige selvmordsbombere forsøkte eller lyktes med å gjennomføre 32 angrep i fjor. Året før var det bare sju, ifølge det amerikanske militæret.

4. januar i år sprengte en kvinnelig selvmordsbomber seg i lufta og tok med seg 38 mennesker i døden og skadet 72 andre i et angrep nord i Bagdad.

Amerikanske militære har advart mot den økte rekrutteringen av kvinner til selvmordsaksjoner. Kvinner slipper lettere gjennom kontrollposter uten å bli kroppsvisittert. De går også gjerne kledd i svarte, heldekkende og løstsittende plagg som kan skjule eksplosiver.