Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samisk blir pensum for alle 7. klassinger

Men kan lærerne undervise?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Overraskende moment i skolestarten for både elever, skoleledere og politikere: fra mandag skal alle 7. klassinger lære det samiske alfabetet - 29 bokstaver som det norske. Ekspertene er uenige om nytten. Men de er enige om at det kan bli trøbbel for lærerne, som selv ikke har lært samisk.

Her finner du alle læreplanene fra Utdanningsdirektoratet, inkludert den nye planen for grunnskolen, som settes i verk fra dette skoleåret.

-I utgangspunktet har ikke lærerne kompetanse til dette, men læring av alfabetet har en verdi i forhold til å forstå samisk språk og kultur, sier lederen i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland, til VG.

Førsteamanuensis i samsisk språk og kultur ved Høgskolen i Finnmark, Odd Mathis Hætta, rister på hodet av det nye punktet i læreplanen i norsk.

-Som vann på gåsa

-Dette dreier seg om å lære elevene fullstendig overflatisk kunnskap, som vil skvette av dem som vann på gåsa, mener Hætta, som selv er same og som har jobbet som lærer og med lærerutdanning i 40 år.

Statssekretær Lisbeth Rugtvedt (SV) i Kunnskapsdepartementet imøtegår den samiske skoleeksperten.

-I Finnmark er det mange forskjellige stedsnavn på samisk og norsk, og det er en åpenbar praktisk grunn til å lære seg samisk språk, sier Rugtvedt om punktet som er arvegods fra den forrige regjeringen.

I den nye læreplanen står det at elevene skal kunne "gjenkjenne og uttale bokstavene som finnes i samisk alfabet".

Både Høyre-leder Erna Solberg og partiets leder av Utdanningskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen, synes at samekravene som deres egne partifeller banket gjennom er for strenge. Det er tidligere statssekretær Helge Ole Bergesen (H) som har stått for innføringen av obligatorisk samisk.

VG har truffet fem 7. klassinger i skolegårdene på Ullevål skole i Oslo. De hadde ingen anelse om at de snart skal lære det samiske alfabetet. Men de fem jentene synes det er en kjempegod ide og gleder seg til å lære om et nytt språk. Det 7. klassingen på Ullevål er rart, er at de bare skal lære alfabetet og ikke språket.

Ikke peiling

Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsmann Ola T. Lånke hadde ikke peiling på at samisk nå er obligatorisk i videregående skole.

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte av alt det dumme jeg høre. De som kommer på slike dumme ting, har åpenbart for lite å gjøre, er reaksjonen fra Frp-formann Siv Jensen når VG konfronterer henne om samiskpunktet i den nye læreplanen.

Har du fått noen aha-opplevelser foran det nye skoleåret?

MÅ VENTE: 2. klassingene fra Bekkeklaget skole i Oslo, her fra april i år, må vente ennå noen år før de får lære det samiske alfabetet. Men nå har de i det minste fått vite at det kommer.