Samisk frigjøring

Tør ikke samiske journalister sette makta i Sameland under lupen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KAUTOKEINO (Dagbladet): Samene har endelig fått sin egen, permanente toårige journalistutdanning. I Kautokeino undervises det nå i journalistisk metode med utgangspunkt i samisk samfunnsliv. Forleden uke startet studentene studieåret med å spørre hvorfor den granskende, kritisk journalistikken har så dårlige kår i samiske medier. Spørsmålet stilles som en konsekvens av profesjonalisering og nyorientering i den generasjonen samiske journalister. De vil overvåke makta i Sameland og rapportere fritt uten å være aktører.

JOURNALIST

Magne Ove Varsi, som har gått i bresjen for den nye journalisthøgskolen, sammenlikner dette med frigjøringsprosessen som fant sted da norske aviser kvittet seg med partipisken.

De nye journalistene har nok av saker å gripe fatt i: Hvorfor er alle forsøk på å redusere antallet rein på vidda fullstendig mislykket? Er de mange byråkratene og godt gasjerte politikerne på Sametinget den nye samiske overklassen? De samiske journalistene har bedre enn noen andre forutsetninger for å gi oss svar på dette.

I ETTERKANT

av Alta-saken ble pressefolk i Sameland aktivister, de identifiserte seg med samesaken og urfolkets ofte legitime rettighetskrav. Varsi peker på at de samme journalistene også ble nødt til å påta seg rollen som mediebyggere. De etablerte aviser som ble avhengige av økonomisk støtte fra samiske organisasjoner. Det er ikke lett å være vaktbikkje om du må bite i hånda som gir deg mat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer