Samisk krav om ny rovdyrpolitikk

Hevder at «rovdyrpresset» truer eksistensen av samisk reindrift.

PRESSER: NSR skriver om mistillit og tillitskrise mellom reindriftsnæringen og rovdyrforvaltningen i sitt brev til Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet. Foto: Scanpix
PRESSER: NSR skriver om mistillit og tillitskrise mellom reindriftsnæringen og rovdyrforvaltningen i sitt brev til Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske Samers Riksforbund (NSR) krever en ny rovdyrpolitikk og hevder at «rovdyrpresset» truer eksistensen av samisk reindrift - særlig i Nord-Trøndelag og nordre del av Nordland.

«Vi vil på det sterkeste oppfordre de ansvarlige fagdepartementene til å se reindriftspolitikken og rovdyrpolitikken i sammenheng», skriver NSR i et brev til Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet.

NSR oppfordrer de to departementene til snarest å sette i gang en ny gjennomgang av rovdyrpolitikken. I brevet skriver NSR også om mistillit og tillitskrise mellom reindriftsnæringen og rovdyrforvaltningen.

«Det er innlysende at misforholdet mellom innmeldte rovdyrtap og utbetalte erstatninger tyder på gjensidig mistillit mellom næring og forvaltning», heter det i brevet. NSR argumenterer for at reineiernes observasjoner og erfaring bør være en viktig kilde for å anslå antallet rovdyr i et område.

NSR minner om at «reindrift som urfolksnæring er beskyttet av internasjonale konvensjoner, og at en økonomisk, kulturelt og økologisk bærekraftig reindrift er en uttalt politisk målsetting».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer