PRESSER: NSR skriver om mistillit og tillitskrise mellom reindriftsnæringen og rovdyrforvaltningen i sitt brev til Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet. Foto: Scanpix
PRESSER: NSR skriver om mistillit og tillitskrise mellom reindriftsnæringen og rovdyrforvaltningen i sitt brev til Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet. Foto: ScanpixVis mer

Samisk krav om ny rovdyrpolitikk

Hevder at «rovdyrpresset» truer eksistensen av samisk reindrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Samers Riksforbund (NSR) krever en ny rovdyrpolitikk og hevder at «rovdyrpresset» truer eksistensen av samisk reindrift - særlig i Nord-Trøndelag og nordre del av Nordland.

«Vi vil på det sterkeste oppfordre de ansvarlige fagdepartementene til å se reindriftspolitikken og rovdyrpolitikken i sammenheng», skriver NSR i et brev til Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet.

NSR oppfordrer de to departementene til snarest å sette i gang en ny gjennomgang av rovdyrpolitikken. I brevet skriver NSR også om mistillit og tillitskrise mellom reindriftsnæringen og rovdyrforvaltningen.

«Det er innlysende at misforholdet mellom innmeldte rovdyrtap og utbetalte erstatninger tyder på gjensidig mistillit mellom næring og forvaltning», heter det i brevet. NSR argumenterer for at reineiernes observasjoner og erfaring bør være en viktig kilde for å anslå antallet rovdyr i et område.

NSR minner om at «reindrift som urfolksnæring er beskyttet av internasjonale konvensjoner, og at en økonomisk, kulturelt og økologisk bærekraftig reindrift er en uttalt politisk målsetting».

(NTB)