Samisk politiker refses for «svarting»-utsagn

Sametingsrepresentanten Isak Mathis O. Hætta kalte mørkhudete asylsøkere for «svartinger» under et radioprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kritikken har haglet mot sametingsrepresentanten etter at han brukte begrepet «svartinger» om asylsøkere under et radioprogram. Selv mener Isak Hætta at utsagnet hans ikke er rasistisk, melder NRK Finnmark.

- Det er jo ikke noe uvanlig at at man snakker om «svartinger». Sameradioen sier jo også «kvitinger» om oss, sier han.

Hætta hevder at mørkhudede utlendinger står bak nitti prosent av lovbruddene her i landet, men han er ikke redd for å bidra til rasisme med sine utsagn.

- Noen opplever forskjellige uttrykk og ord som negativt. Men det er ikke bestandig at det er negativt - det bare identifiserer noen.

- Bør trekke seg

Hættas uttalelser vekker oppsikt, ikke minst fordi han selv tilhører en minoritet. I dag har flere personer og organisasjoner stått fram og kritisert ordbruken hans.

Rune Berglund Steen i Norsk organisjon for asylsøkere (NOAS) mener Hætta er en skam for Sametinget, og at han bør trekke seg.

Samiske Ole Henrik Magga, som har kjempet for samisk innflytelse i flere tiår og nå sitter i FNs urfolk-forum, tar sterk avstand fra uttalelsene. Magga kaller Hættas språkbruk fremmedfiendtlige.

- Jeg er meget skuffet, sier Magga til NRK.

I tillegg til den kontroversielle omtalen av mørkhudete, har Hætta også gitt uttrykk for skepsis mot homofile. Han har kalt homofili «en helt unaturlig del av livet».