Samiske barn blir tøffere enn andre norske barn

Forsker Vegard Nergård har skrevet en doktoravhandling der han dokumenterer at samiske barn utvikler en større toleranse for psykisk smerte enn andre norske barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barna som Vegard Nergård har observert oppdras i familier der man har beholdt de gamle samiske tradisjonene. Disse barna får flere voksne rundt seg til enhver tid, på grunn av fadderne barna får når de blir født, i tillegg til navnetradisjonen der man oppkaller barna sine etter andre - som også deltar aktivt i barnas oppdragelse.

-  Dermed blir foreldreansvaret fordelt mellom flere personer enn i den tradisjonelle norske familien, forklarer Nergard, som er forsker ved pedagogisk forskningsinstitutt ved Universitetet i Oslo.

Samiske tradisjoner

Han har kommet fram til resultatet ved hjelp av intervju og feltarbeid hos familier i Nord-Troms og Finnmark.

-  Jeg har observert samspill og samhandling innad i familiene for å kunne dokumentere at disse gamle samiske tradisjonene fortsatt eksisterer, og hva det gjør med psyken til barna, sier Nergård.

-  Resultatene viser at i familiene der foreldrene er harde mot sine barn, er navnesøster eller navnebror myke. Dette skaper en dynamikk mellom de voksne, sier Nergård.

Da er det alltid noen som utfordrer foreldrene i måten de er foreldre på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer