Samkjørte topper

NHO-direktør Kristin Skogen Lund fikk haike med LO-lederen. På turen diskuterer de hvordan de kan hjelpe hverandre med sminken, og med å ta innersvingen på staten.

Maktallianse: LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund reiste sammen fra Arendalsuka. Når de to er samkjørte er det vanskelig for staten . Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
Maktallianse: LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund reiste sammen fra Arendalsuka. Når de to er samkjørte er det vanskelig for staten . Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL/KRISTIANSAND (Dagbladet):
NHO-direktøren har akkurat steget ut av leiebilen til LO-leder Geir Kristiansen. De var i Arendal og så skulle begge til Kristiansand. Da var det helt naturlig at de to mektige motpartene i norsk arbeidsliv delte bil.

- Vi trenger ikke gå lenger enn til Sverige eller Danmark før dette er helt annerledes, sier Kristin Skogen Lund.

Der hadde det vært nærmest utenkelig at to hovedmotstandere i arbeidslivet valgte å reise sammen.
LO-lederen forteller om hvordan kollegaene i Europa ankommer møtene i hver sine skuddsikre svarte biler.

- De bare gaper når de hører hvordan vi samarbeider her i Norge, sier hun.

Forholdet mellom de mektige motpolene i norsk arbeidsliv har ofte vært godt, men ikke alltid.
Finn Bergesen og Gerd Liv Valla hadde et svært anstrengt forhold, og Bergesen gikk til tider inn for å irritere Valla så mye han kunne. Valla kunne ikke fordra røykingen til Bergesen og det gjorde at NHO-direktøren passet på fyre opp en sigar når de to var sammen.

Koordinert Men de to damene som nå styrer norsk arbeidsliv har tett kontakt og er ofte koordinert.

- Vi snakkes jo ganske ofte. Vi treffes jo fordi vi opptrer sammen. Og så snakkes vi jo jevnt og trutt, sier Kristiansen.

- Og er det ting som oppstår så sender vi hverandre en tekstmelding om at nå går vi ut sånn og sånn. På den måten blir vi ikke overasket av hverandre, sier NHO-direktøren.

- Hvis vi sier at vi samarbeider åtti prosent og er tjue prosent uenige så er ikke det så galt, sier Kristiansen.

Det er mye makt i den røde BMWen som farer sørover på E18. I trepart-samarbeidet står staten svakt når de to damene står sammen.

- Vi skal jo ikke legge skjul på at vi vet godt at når vi står sammen da står vi veldig sterkt. Hvis vi er enige om noe så blir det som oftest sånn. Det ligger en stor verdi i det, sier Skogen Lund og smiler.

Pengegaver LO, med alle sine forbund, gir valgkampbidrag til de rødgrønne partiene på rundt 10 millioner kroner. I tillegg kommer den faste partistøtten som i 2011 var 13 millioner kroner.
Pengene irriterer Skogen Lund. Hun snakker om at NHO er blitt mer uavhengig av Høyre og har sluttet med å gi valgkampbidrag.

- Vi er heller ikke en del av noe enkeltpartis valgkampmaskineri. Og det er jo punkter der LO og de rødgrønne er uenige, sier Kristiansen.

Men den lengste sammenhengende stillheten under bilturen kommer når Dagbladet ber henne nevne de mest sentrale konfliktlinjene mellom LO og Arbeiderpartiet.

Kristiansen ber om hjelp fra sin rådgiver Wegard Harsvik, men de to kommer ikke på noen saker. Han begynner i stedet å snakke om Frp og handlingsregelen.
Etter en runde innom finanskrisen og ufrivillig deltid kommer de inn på kontantstøtten.

- Og der finner du en av konfliktene mellom LO og Arbeiderpartiet, skyter Kristansen inn.

Sjekker leppestift LO-lederen håper at de to damene kan inspirere andre kvinner til å søke makt.

- Jeg håper at vi kan motivere andre jenter til å ta på seg viktige verv. For det er ikke noen søndagsskole vi driver og det er viktig å vise at kvinner også kan søke makt.

Ingen av dem tror at forhandlingene blir noe særlig annerledes bare fordi det nå er to damer som styrer norsk arbeidsliv.

- Jeg har nok et lit annet forhold til deg som dame enn det jeg ville hatt til en mann. Litt i forhold til hva du småpludrer om. Det er jo ikke helt utenkelig at jeg spør Gerd om leppestiften sitter rett på. Jeg ville jo ikke spurt Roar Flåthen om det, sier Skogen Lund.

Ny avtale: De to mektigste i norsk arbeidsliv reiste fra Arendalsuka til Berlin for å forberede ny hovedavtale. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
Ny avtale: De to mektigste i norsk arbeidsliv reiste fra Arendalsuka til Berlin for å forberede ny hovedavtale. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer