Samleie på fisk

HAUGESUND (Dagbladet): I en robåt stappfull av fisk ligger skuespilleren Gørild Mauseth naken og utstrakt på ryggen, sensuelt leende. Fra båtensakterende kryper skuespilleren Stig Henrik Hoff, like naken. Og han får napp, for å si det sånn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk filmelskov har utviklet seg siden Wam & Vennerøds «sofa fra Ikea»: I den premiereklare «Brent av frost» får du servert et samleie som regissør Knut Erik Jensen allerede har fått høre er verdenshistorisk.

Gårsdagens store samtaleemne på filmfestivalen i Haugesund, var om Mauseth og Hoff gjorde det på sei eller hyse - og om ikke laks eventuelt hadde vært å foretrekke.

- Det var mest sei, kanskje et par hyser, sier filmparet.

Ikke helt greit

- Og, hm..., hvordan var det, egentlig?

- Hva tror du? Du ligger splitter naken på slimete og kald fisk, du har en skokk av filmfolk omkring deg og så skal du lage en elskovsscene. Du skal skape kunst! Jeg hadde aldri sagt ja hvis det ikke var så viktig for historien, sier Mauseth.

- Nei, det var ikke helt greit, sier Hoff.

- Men de spiller to personer som har et helt spesielt forhold til havet og fisket. Hele deres liv, all fruktbarheten kommer fra havet og ingen ting er rettere enn at kjærlighetsakten foregår på et leie av fisk, sier regissør Jensen.

Ikke helt enkel

Stig Henrik Hoff spiller Simon, en finnmarking preget av en tøff krigsoppvekst, som lar seg verve som spion for Sovjetunionen. Gørild Mauseth spiller Lillian, kvinnen som aldri slutter å elske denne mannen, som gjennom sitt evige dobbeltspill ikke akkurat er enkel å forholde seg til.

Enkel å forholde seg til er ikke filmen heller, historien hopper i tid og rom, med innskutte dokumentariske innslag fra den kalde krigen, da begge supermaktenes spionkikkerter var rettet mot Finnmark.

Ikke helt rettlinjet

- Dette er ikke noen rettlinjet fortelling?

- Nei, og slik sett likner den jo til forveksling på livet. Selv ikke en journalist lever lineært, sier Jensen.

- Hvis du selv tenker tilbake på ditt eget liv, så kommer ikke alt i riktig rekkefølge, sier Hoff. «Brent av frost» har premiere 29.august og de som mener fiskesex og utstrakt kryssklipping blir for mye på én gang, får eventuelt følge Gørild Mauseths råd:

- Den bør nok sees to ganger.