Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Samleie uten «ja» er voldtekt

Et nei er et nei, selv under dyna - og selv med julebordspromille. Et samleie som skjer uten samtykke, skal defineres som voldtekt. Det mener Kristelig Folkeparti, som vil kjempe for en mer «moderne» voldtektsparagraf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må få inn i lovverket en mer moderne forståelse av hva voldtekt er, sier Kristelig Folkepartis Anita Apeltun Sæle og Høyres Erna Solberg.

Den typiske voldtekten i dag skjer med både mann og kvinne i alkoholpåvirket tilstand.

Kvinnen blir med en mann hjem etter en tur på byen. Eller det skjer på steder hvor de sosiale relasjonene mellom hun og han allerede er sterke: På bedriftens julebord, i venneselskapet eller hjemme i senga.

Dagens voldtektsbestemmelse i straffeloven ble laget med den typiske overfallsvoldtekten i tankene.

Nå vil stortingsrepresentantene Anita Apeltun Sæle og Erna Solberg endre det de kaller en foreldet paragraf. De ønsker en voldtektsparagraf hvor det kreves et samtykke før samleie.

Seksuallovutvalget avviste i vår å endre den hundre år gamle voldtektsparagrafen. Men en regel om grov uaktsomhet i voldtektssaker ble avvist av flertallet i utvalget. Mindretallet gikk imidlertid inn for å innføre en uaktsomhetsregel. De gikk også inn for at samleie uten samtykke skulle defineres som voldtekt. Det er dette siste forslaget som nå blir fremmet igjen av Kristelig Folkeparti. De får støtte fra Høyres Erna Solberg.

Arbeiderpartiet har signalisert vilje til å vurdere forslag fra utvalgets mindretall. Dermed kan det ligge an til et overraskende flertall i Stortinget.

Foreldet

- Det viktige spørsmålet er: Hva er vold? Må et offer ha blåmerker og istykkerrevne klær for å være voldtatt? Spør Erna Solberg.

- Jeg vil ikke ha et samfunn hvor kvinner ikke kan være på feil sted til feil tid, sier Apeltun Sæle.

- Når jeg hører kvinner blir fortalt at de nærmest må regne med å bli voldtatt om de blir med en mann hjem, blir jeg skremt. Slik kan vi ikke ha det. Det er jo en del av livsrammene til unge mennesker å gjøre slike ting, sier Solberg.

Gode erfaringer

Apeltun Sæle og SVs Lisbeth Holand har tidligere tatt til orde for å innføre grov uaktsomhet i voldtektsparagrafen. Slik ville overgriperen ikke kommet unna med å si at han ikke skjønte at kvinnen ikke ville ha sex med ham. Det forslaget ble til dels latterliggjort av andre politikere og avvist av de fleste jurister som problematisk.

Canada er et av landene som allerede har gjennomført en slik endring, fra 1983, med gode erfaringer. Antall anmeldelser har økt med 170 prosent og 3- 4 ganger flere er blitt dømt.

Hva er samtykke?

- Men hva er samtykke?

- Det er det vanskelige spørsmålet. Hvor eksplisitt skal et samtykke være? Det er klart at en skriftlig erklæring er uaktuell, selv om noen vil forsøke å latterliggjøre forslaget på den måten, sier Erna Solberg.

- Det er heller ikke slik at kvinnen må si klart og tydelig ja. Slik jeg ser det, vil det beste være å få beskrevet typiske situasjoner, og dra grensene der. Situasjoner som rettsapparatet da kan bruke i sine vurderinger i voldtektssakene, sier hun.

De to stortingsrepresentantene understreker at de ikke ser på en endring av voldtektsparagrafen som et sesam sesam som løser alt.

- Fortsatt vil det være slik, at det dreier seg om offerets og den antatte overgripers troverdighet. Det vil man aldri komme bort fra. Det en kan oppnå er en økt bevissthet i rettsapparatet om hvor grensene går. I mange saker, ikke alle, har rettsapparatet vist at de har en foreldet holdning til hva voldtekt er, mener de to.

Glad for støtte

Apeltun Sæle er fornøyd med støtten hun nå får fra Høyre-kvinnene. Hun vil nå ta opp saken med justisminister Aure, og går det slik som hun ønsker, vil regjeringen kunne legge fram en proposisjon til våren.
- Bør menn ha grunn til å bli engstelig hvis dette forslaget blir vedtatt?

- De bør ikke bli det. Det betyr bare at det kreves aktsomhet fra menn. At de tenker gjennom hvordan de oppfører seg - også når kvinnen har drukket, sier Sæle.

Erna Solberg
Erna Solberg
Hele Norges coronakart