Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samler inn en million dollar så despoten kan feire bursdag

- Vi feirer en spesiell person.

SKAL FEIRES: Robert Mugabe blir 90 år i dag, og tyrannens parti Zanu-PF har i den anledning bladd opp omkring en million dollar til en storstilt markering. Foto: AFP / NTB scanpix
SKAL FEIRES: Robert Mugabe blir 90 år i dag, og tyrannens parti Zanu-PF har i den anledning bladd opp omkring en million dollar til en storstilt markering. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Robert Mugabe blir 90 år i dag, og tyrannens parti Zanu-PF har i den anledning bladd opp omkring en million dollar til en storstilt markering.

- Dette er en spesiell feiring. Det er ikke hvem som helst som kan bli 90 år, sa Absalom Sikhosana, ungdomspolitisk sekretær i Zanu-PF, til New Zimbabwe i januar.

- Du blir ikke 90 om du ligger rundt, drikker for mye eller kjederøyker. Vi feirer livet til en helt spesiell person, ved en veldig spesiell anledning.

«Frisk som ei fele» Dagen feires på søndag, da jubilanten selv er tilbake fra grå stær-operasjon i Singapore. Ifølge Zimbabwes statlige TV-kanal, som har utviklet seg til et reint propagandaverktøy for Mugabe, er presidenten «frisk som ei fele».

Om du trodde den søkkrike despoten blar opp selv for å feire bursdagen sin tar du feil: 7. februar ble det arrangert en storstilt pengeinnsamling for å finansiere Mugabes bursdag - slik det er blitt vanlig å gjøre i landet.

Historien om Mugabes Zimbabwe er svært trist lesning.

I de første årene var landet stabilt og økonomisk framgangsrikt, med et landbruk som forsynte Afrika med hvete fra effektive farmer - for en stor del drevet av det hvite mindretallet. Han bygde også opp et av Afrikas beste helse- og utdanningssystemer, påpeker NTB.

Nå er helsevesenet i Zimbabwe revet i filler - og presidenten selv velger altså Singapore når han trenger helsehjelp.

Paranoid
Det tok imidlertid ikke veldig lang tid før den gamle frigjøringshelten skled ut i paranoia og despotisme.

Mugabe ble en folkehelt både fordi han selv kjempet mot det hvite terrorstyret til Ian Smith - og fordi han viste seg som en mild, rettferdig og god leder.

Men allerede på starten av 1980-tallet tok han knekken på rivalen Joshua Nkomo, og massakrerte Nkomos støttespillere, som var av Ndebele-stammen.

DEN GANG DA: En blid og populær Mugabe møtte Gro Harlem Brundtland på Flyktningekonferanse for det Sørlige Afrika i 1988. Foto:  Odd Wentzel/Dagbladet
DEN GANG DA: En blid og populær Mugabe møtte Gro Harlem Brundtland på Flyktningekonferanse for det Sørlige Afrika i 1988. Foto: Odd Wentzel/Dagbladet Vis mer

Så tok han for seg de hvite farmerne, som sto for en betydelig andel av Zimbabwes verdiskapning. Mugabe hevdet han ville overføre naturrikdommer, jordbruk og verdier til det fattige, svarte flertallet.

Angrep bøndene Mange av de hvite farmerne hadde et grovt rasistisk syn, inspirert av den gamle lederen Ian Smith. Det er forståelig at disse holdningene var svært provoserende, og det var på mange måter en edel tanke Mugabe skisserte.

Men for det første brukte Zanu-PF rå makt - og for det andre endte ikke pengene opp hos vanlige folk, men hos en liten, korrupt elite.

Såkalte «krigsveteraner» raidet en rekke gårder, og drepte og hogg ned for fote, og hvite rømte Zimbabwe i hopetall.

Dette raserte landets økonomi - og nå fikk også Vesten opp øynene for hva som skjedde.

Inflasjon på 11 200 000 prosent Fra da gikk alt fra vondt til verre, skriver NTB - det oppsto matmangel, dyp og konstant økonomisk krise, omfattende arbeidsledighet, hyperinflasjon på opp til 11 200 000 prosent, valgfusk, stadig grovere brudd på menneskerettighetene og en strøm av flere millioner flyktninger ut av landet, særlig til Sør-Afrika.

Samtidig sitter Zimbabwe på en av verdens aller mest lukrative diamantforekomster, og Mugabes egne har tjent enorme summer på utvinning av bloddiamanter. Kimberley-prosessen, som godkjenner diamantsalg, har anerkjent Zimbabwe - en avgjørelse som er blitt kraftig kritisert.

I fjor var Robert Mugabe tretti ganger så rik som staten Zimbabwe.

Fiendebilde Etter hvert mistet også det internasjonale samfunnet tilliten til den gamle frigjøringshelten, påpeker NTB: en rekke land kuttet ned bistanden og sanksjoner ble innført.

Det var imidlertid den jevne borger som måtte lide for dette, eliten klarte seg fint.

Mugabe brukte også dette som argument for sitt eget styre: han dyrket det gamle hatbildet mot europeere, som stammet fra Ian Smiths tid, noe som har bidratt til å holde ham ved makta.

I 2008 vant opposisjonspartiet MDC, og Morgan Tsvangirai, valgets første omgang. Men Mugabe tvang igjennom en ny valgomgang, ved hjelp av pøbler, vold og trusler. Til slutt tvang nabolandene Mugabe til å godta en svært ustabil koalisjon med Tsvangirai.

Ny valuta Koalisjonen falt fra hverandre i fjor, etter at Tsvangirai ikke hadde lagt skjul på svært vanskelige arbeidsforhold.

PASSIAR: En gang var Robert Mugabe en av Afrikas mest lovende ledere. Foto:  Odd Wentzel/Dagbladet
PASSIAR: En gang var Robert Mugabe en av Afrikas mest lovende ledere. Foto: Odd Wentzel/Dagbladet Vis mer

Den økonomiske krisa har nå roet seg noe, etter at dollar og sørafrikanske rand ble innført - og Zimbabwe-dollar droppet - som valuta.

Denne uka opphevet EU, ifølge NTB, noen av sanksjonene mot åtte politiske og militære ledere og varslet at den statlige bistanden kan bli gjenopptatt.

Men Mugabe selv og hans kone Grace får fortsatt ikke reise til EU-området - og den korrupte eliten har fortsatt svært gode levevilkår.

SKATTKAMMER: Overbefolket av lutfattige gruvearbeidere, er diamantområdene i Marange et personlig skattkammer for eliten i Zanu-PF. Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix
SKATTKAMMER: Overbefolket av lutfattige gruvearbeidere, er diamantområdene i Marange et personlig skattkammer for eliten i Zanu-PF. Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart