Samler inn penger til leiemord på Mullah Krekar

Ironisk ment, sier 28-åring. Både han og medlemmene av gruppa risikerer å bli etterforsket av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 23 i kveld hadde over 400 norske Facebook-brukere meldt seg inn i ei gruppe som oppfordrer til drap på Mullah Krekar, som ennå oppholder seg i Norge.

Politiet og Krekars advokat mener de involverte i utspillet kan ha begått lovbrudd.

«Ei kule i panna»

Gruppa er startet av en 28 år gammel nordmann fra Østlandet som skriver følgende på nettstedet:


«For Drapet av Norges fiende nr 1. Siden krek gjemmer seg bak ytringsfriheten og oppfordrer til drap på fiender av Islam som han kaller oss starter jeg herved en gruppe for folk som er villige til å donere penger for å gi en viss person en kule i Panna».

28-åringen, som opptrer under fullt navn, oppgir et kontonummer, og gir uttrykk for at donasjonene skal brukes til å betale noen for å ta livet av Krekar. Teksten er ledsaget av et bilde av Mullaen.


«Hvis noen kjenner en Skadedyrs ekspert si fra. Og hvis vi mot formodning ikke får inn nok penger vil disse bli gitt tilbake til sine respektive givere», heter det i informasjonsteksten til Facebook-gruppa.

En kjapp gjennomgang av den svært offentlige medlemslista viser at mange ungdommer, noen helt ned i 15-16-årsalderen, støtter budskapet. Men også en stor andel voksne personer fra hele landet, like mange kvinner som menn, har meldt seg inn med fullt navn. Blant dem en kampsporttrener i 35-årsalderen, et styremedlem i en bank, en mann som ifølge Brønnøysundregisteret er investor i østlandsområdet, samt flere småbarnsforeldre.

SØKER «SKADEDYRSEKSPERT»: Her blir nordmenn oppfordret til å betale inn penger til et kontonummer for å få noen til å sette ei kule i panna på noen, etter alt å dømme Mullah Krekar. (Teksten ble sent i kveld endret til noe mer spøkefulle ordelag). Faksimile: FACEBOOK.COM
SØKER «SKADEDYRSEKSPERT»: Her blir nordmenn oppfordret til å betale inn penger til et kontonummer for å få noen til å sette ei kule i panna på noen, etter alt å dømme Mullah Krekar. (Teksten ble sent i kveld endret til noe mer spøkefulle ordelag). Faksimile: FACEBOOK.COM Vis mer

Også navnet til en ung kvinne som er vararepresentant for Frp i et kommunestyre, en vektløfter, og en mannlig barnehageassistent står på lista. 

Et medlem i slutten av 20-åra poserer på et bilde i sin profil, uavhenging av Krekar-gruppa, i full militær uniform og med det som ser ut som et kraftig automatvåpen.

«Lenge leve kongen og fedrelandet!», skriver en 22-åring på «oppslagstavla» til gruppa, der det også har blitt lagt ut andre konkrete meldinger som senere har blitt fjernet, blant annet «Død over Krekar» eller tilsvarende.

- Åpenbart straffbart

Advokat Brynjar Meling, en av Krekars forsvarere, reagerer sterkt på Facebook-gruppa, og vil nå finne ut om samtlige deltagere kan straffeforfølges.

- Dette er en regulær drapstrussel. Jeg regner med at politiet ser alvoret i dette og etterforsker de involverte.  Spørsmålet er om alle de 400 her kan ha vært delaktige å inngå drapsforbund, sier Meling til Dagbladet.no.

Han er ikke i tvil om at teksten om pengeinnsamlingen er straffbar.

- Det er den helt åpenbart, og jeg håper Bjarne Håkon Hanssen og andre ser hva slags holdninger de nører opp under, sier advokaten.

Samler inn penger til leiemord på Mullah Krekar

- Humoristisk
Da Dagbladet.no i kveld ringte mannen som står bak Facebook-gruppa, framstilte han gruppa som et ironisk prosjekt.

- Ja, det er meg. Men det ligger ikke noe seriøst bak, sier han først.

28-åringen beskriver deretter iniativet som «et humoristisk syn på saken» og et «useriøst innslag», men også at han skal «statuere et eksempel».

- Alle sier at de skal gjøre noe, men ingen gjør det, mener aktivisten, som opplyser at han vil «se hvor langt man kan strekke ytringsfrihetens grenser».

- Det ville uansett ikke skjedd noe, jeg hadde i hvert fall ikke gjort det selv.

Hva mener du med det?

- Altså, det er feil å gå rundt og ta livet av mennesker, men de som oppfordrer til drap på andre som ikke er krigførende, det blir for drøyt.


- Har det kommet inn penger på kontoen du oppgir?

- Ja, men det er vel konfidensielt?


- Hvor mye er det snakk om, noen hundre eller flere tusen?

- Det er flere tusen, sier 28-åringen, som mener at «alle ser ironien i dette». Han hevder senere i intervjuet at de omtalte pengene allerede er tilbakebetalt til de som donerte dem, før han trekker tilbake hele påstanden om at folk har tatt kontonummeret på alvor.

- Det har forresten ikke kommet inn noen penger, det var ikke sant det jeg sa, var hans endelige forklaring på den saken.

- Øye for øye

28-åringen begrunner pengeinnsamlings-aksjonen blant annet med Krekars siste uttalelser til en australsk tv-stasjon.

- Krekar kan gjemme seg bak ytringsfriheten og si at han skal drepe for eksempel vestlige journalister og så videre i utlandet uten at han blir utvist fra Norge selv om det har vært mange sånne episoder.

- Folk som sier de har rett til å drepe ikke-stridende med koranen i hånden og si at det er greit, ja, da skal vi få lov til å kverke ham. Derfor valgte jeg å ytre meg meg sånn. Øye for øye, han mener at han har rett til å drepe de som støtter krigen mot terrorister. Da er det greit å ta livet av ham, sier 28-åringen.

På direkte spørsmål benekter at han ønsker Krekar død, med et klart «nei».

- Alle ser at dette er humoristisk ment.

- Hvordan vet du det? Gruppa har nærmere 400 medlemmer?

- Jeg tror de fleste, eller alle, er inneforstått med at at dette er et humoristisk innslag i ytringsfrihetens tegn. Det er ingen som har lagt noe mer i det enn det, sier 28-åringen.

- Dreier seg om én person

Samtidig forteller han uoppfordret at personer med tyrkisk bakgrunn har lagt ut drapsoppfordringer mot Krekar i forumet til gruppen nordmannen har stiftet.

- Viser ikke det at det du skriver blir tatt alvorlig av enkelte?

- Jeg har svart dem og sagt at dette ikke har noe med etnisk bakgrunn å gjøre men at det bare dreier seg om én person.

I løpet av intervjuet vil han understreke at mullaen ikke er direkte navngitt, og at «Skadedyrsekspert» like gjerne kan være ordrett ment. At det ligger et bilde av Mullah Krekar der, betegner han som «et uhell». Under samtalen med Dagbladet.no oppgir han også etterhvert at medieoppslag er hans eneste motivasjon for framstøtet, men vil ikke siteres med navn.

28-åringen hadde for nærmere ti år siden tilknytning til en høyreekstrem gruppe i Norge, og bekrefter at han ble frikjent i en straffesak der han sto tiltalt sammen med såkalte nynazister.

Han understreker at han nå tar sterkst avstand fra denne bakgrunnen langt tilbake i tid, at han aldri har brukt vold, og at høyreekstremisme ikke har noe med Krekar-utspillet å gjøre.

I sin Facebook-profil er mannen også oppført som medlem av en gruppe «som støtter casuals/hooligans miljøene i Norge», men 28-åringen forteller at disse miljøene etter hans mening ikke er preget av voldsbruk, men dreier seg om fotball.

Kan være straffbart

Dagbladet.no leste i kveld opp innholdet på Facebook-gruppa for politiet, som ikke uten videre vil slå seg til ro med at det dreier seg om en slags spøk. 

- Det er straffbart ifølge Straffelovens § 233a å inngå drapsforbund, noe som har en strafferamme på 10 års fengsel. Teksten du leste opp kan tolkes på flere måter, og det er usikkert om den kan rammes av denne paragrafen, sier vakthavende politiadvokat Øyvind Havnevik ved Oslo politidistrikt.

- Om dette er sjikane mer enn det er alvorlig ment, kan bestemmelser i straffeloven om framsetting av trusler eller den som «krenker en annens fred» komme til anvendelse, noe som kan straffes med opptil rundt to års fengsel.

Politiadvokaten understreker at han i kveld ikke kan ta stilling til om 28-åringens Facebook-gruppe bør etterforskes videre.

- Det blir opp til Vold- og sedelighetsavsnittet i morgen, opplyser Havnevik.

Advokat Meling sier han i samråd med Mullah Krekar trolig vil anmelde saken om politiet ikke går videre med den på eget initiativ.

<B>- ÅPENBART STRAFFBART:</B> Advokat Brynjar Meling vil undersøke om også medlemmene i gruppa, over 400 personer, kan bli holdt strafferettslig ansvarlig for det spesielle budskapet.
<B>ENNÅ I NORGE:</B> Mange reagerer på at Mullah Krekar til tross for utvisningsvedtaket mot ham ennå oppholder seg på norsk jord.