Donald Trump

Samler inn penger til livet etterpå

USAs president Donald Trump hevder fortsatt han vant valget han tapte. Samtidig samler han nå inn penger til å bygge opp et apparat han kan bruke til å holde et grep om det republikanske partiet etter at han går av i januar neste år.

SAMLER INN: USAs president Donald Trump nekter å erkjenne nederlaget i presidentvalget. Samtidig har han nå begynt å samle inn penger til livet etter at han har forlatt Det hvite hus. Foto: Steve Helber / AP / NTB
SAMLER INN: USAs president Donald Trump nekter å erkjenne nederlaget i presidentvalget. Samtidig har han nå begynt å samle inn penger til livet etter at han har forlatt Det hvite hus. Foto: Steve Helber / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Siden valget i USA forrige tirsdag har Trump hevdet gjentatte ganger at han er den rettmessige vinneren av valget. Dette til tross for at demokratenes kandidat Joe Biden for lengst er utropt til vinner av en rekke medier og analysebyråer, deriblant Decision Desk HQ, som Dagbladet samarbeider med.

Nå viser det seg også at Trump allerede er i gang med å bygge opp ei pengekiste og en organisasjon, som han kan bruke til å holde et grep om det republikanske partiet også etter at han er ute av Det hvite hus. Mandag registrerte kassereren i Trumps valgkampanje, Bradley T. Crate, den politiske aksjonskomiteen (PAC) Save America. Mens Trump fortsatt forsøker aggressivt på å samle inn penger til å kjempe for å «forsvare valget», viser den lille skriften nå at 60 prosent av pengene som blir samlet inn, går til den nye organisasjonen, skriver New York Times og CNN.

KOM TILBAKE: En twittermelding fra Donald Trump fra 2016 har på nytt gått i vitalt etter at valgresultatene har blitt kjent. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

- Vil vinne

Trump hevder fortsatt at valget er blitt «stjålet» fra ham med valgfusk og uregelmessigheter, og at det er årsaken til at Biden er utropt til vinner. Trump har derfor varslet en juridisk krig med søksmål i sentrale vippestater. Så langt er det ikke lagt fram noen dokumentasjon eller konkrete beviser på omfattende valgfusk.

- Vi vil vinne! skriver den avtroppende presidenten på Twitter tirsdag.

Imidlertid reiser den nye politiske aksjonskomiteen spørsmål om Trump faktisk tror på seier selv. Eller om han heller er i full gang med å planlegge for ei framtid utenfor Det hvite hus.

- Vi trenger DIN HJELP til å FORSVARE integriteten til valget vårt, heter det i en av de mange aggressive e-postene Trump-kampanjen nå sender ut for å samle inn penger.

Imidlertid viser den lille skriften nå at en stor porsjon av pengene nå går til andre ting.

- Finansierer Trumps planer

Først ble det opplyst at 60 prosent av donasjonene skulle gå til å betale ned gjeld Trump-kampanjen har bygget opp. Men tirsdag ble dette forandret. Nå blir 60 prosent av donasjonene øremerket til Save America.

Først etter at pengegivere har donert mer enn 5000 dollar (om lag 45 000 kroner), går noen av pengene til den juridiske kampen. 40 prosent av hver donasjon går til den republikanske nasjonalkomiteen. 5000 dollar er den lovlige grensen for hva enkeltpersoner har lov til å donere til politiske aksjonskomiteer.

- Små pengegivere som gir i den tro at de hjelper til med å forsvare integriteten til valget vårt, hjelper i stor grad til med å finansiere Trumps planer etter presidentskapet, sier advokaten Brendan M. Fischer, som jobber for vaktbikkjeorganisasjonen Campaign Legal Center, til New York Times.

USA-KJENNER: Thomas Seltzer som har vokst opp i USA og laget dokumentar på NRK i forkant av valget, har klare meninger om Donald Trump. Vis mer

Pengene som blir samlet inn til Save America, kan Trump bruke på å støtte andre politiske kandidater eller finansiere sin egen reisevirksomhet, meningsmålinger og til å bygge opp et eget politisk team.

- Presidenten planla hele tida å gjøre dette, uansett om han vant eller tapte, slik at han kan støtte kandidater og saker han bryr seg om, slik som å bekjempe valgfusk, sier Trumps talsperson, Tim Murtaugh i en uttalelse.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer