Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samler inn penger tilnorske al-Qaida-krigere

På Grønland i Oslo samler bøssebærere inn penger til norske al-Qaida-krigerne i Syria. Flere millioner skal være sendt ut av landet med hemmelige kurerer.

BØSSEBÆRERE: Flere menn har siden i sommer gått rundt og samlet inn penger på Grønland i Oslo. PST mener pengene blir brukt til å finansiere reisene og oppholdet til de norske al-Qaida-krigerne i Syria. Foto: Dagbladet
BØSSEBÆRERE: Flere menn har siden i sommer gått rundt og samlet inn penger på Grønland i Oslo. PST mener pengene blir brukt til å finansiere reisene og oppholdet til de norske al-Qaida-krigerne i Syria. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kilder — også i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) — bekrefter overfor Dagbladet at islamister åpenlyst samler inn penger for å finansiere reiser og opphold til nordmenn som kjemper sammen med terrornettverket al-Qaida i Syria.  

Flere menn har siden tidlig i sommer gått rundt i det innvandrerdominerte området i bydelen Grønland på Oslos østkant med innsamlingsbøsser.

Finansierer terrorreiser
Det skal være nære forbindelser mellom de som har reist til Syria for å kjempe sammen med militante opprørsgrupper som blir knyttet til terrornettverket al-Qaida, og de som står bak bøsseinnsamlingen på Grønland.  

Mennene som går rundt med innsamlingsbøsser på  Grønland, og ber om støtte til de som kjemper for et fritt Syria, appellerer også til potensielle givere om å gi penger til humanitær støtte.  

Sikkerhetspolitiet mener at de som står bak innsamlingen bruker pengene til å finansiere terrorreiser og opphold i Syria for norske al-Qaida sympatisører.

Bruker pengekurerer
Islamistene som samler inn penger skal ikke ha registrert organisasjonen hos norske myndigheter. Det skal ikke være søkt om å føre penger ut av landet gjennom Norges Banks valutaregister.  

Dagbladet får opplyst at islamistene bruker pengekurerer, og at innsamlede midler skal være smuglet ut av Norge. 

- Det er grunn til å anta at disse har samlet inn flere millioner kroner, sier en kilde med innsyn i norske myndigheters arbeid med saken.

Det er liten eller tilnærmet ingen kontroll med mindre organisasjoner som samler inn penger i Norge. Men norske myndigheter skal ha dokumentasjon på at de som står bak bøsseinnsamlingen på Grønland ekstreme islamister.   

«Hellig krig»
Vel 20 ytterliggående islamister bosatt i Norge skal i dag oppholde seg i Syria. Minst sju av dem, ifølge generalløytnant Kjell Grandhagen i E-tjenesten — deltar i «jihad» (hellig krig) sammen med al-Qaida. 

PST og Forsvarets E-tjeneste har advart mot konsekvensene av at nordmenn får trening i bruk av våpen og eksplosiver av militære grupperinger i konfliktområder som Afghanistan, Jemen, Pakistan, Somalia og Syria.  

- Når det gjelder Syria, mener vi i dag at det er minst syv nordmenn som deltar i denne typen operasjoner, sammen med al-Qaida tilknyttede grupper, sa Kjell Grandhagen, sjef for E-tjenesten til NRK Dagsrevyen i et oppsiktsvekkende intervju i forrige uke.  

- Flyktninghjelp
Dagbladet møtte i går en håndfull personer som samlet inn penger på Grønlands Torg i Oslo. Mennene stilte seg opp ved utgangen til T-banestasjonen og hadde bøsser med påskriften «Hjelp Syria i nød». 

Lederen for innsamlingen ønsker ikke å stå fram med navn eller bilde i avisa, men hevder at pengene går til å hjelpe flyktninger.  

- Vi samler inn og sender penger til flyktninger på grensa mellom Tyrkia og Syria. Pengene går til telt, vanntanker, matolje og livsopphold generelt, hevder mannen.   

- Vi har nylig opprettet en organisasjon og prøver å gjøre dette ryddig og ordentlig, slik at ingen kan stoppe dette. Det er folk som trenger hjelp der borte, og da er det vår plikt som muslimer å hjelpe. Det som skjer i Syria er galskap, sier han.  

- Ikke al-Qaida
Mannen avviser at de innsamlede pengene går til al-Qaida sympatisørene. Mannen ønsker ikke å bli identifisert.  

- Det har blitt mye i det siste etter at mediene har skrevet om nordmenn som drar til Syria for å krige. Vi har begynt å få slengbemerkninger fra folk på gata om at vi ljuger om formålet med pengene, sier han.  

- Jeg kjenner mange av dem som har reist, og ingen av dem har noe imot Norge. Å se på dem som en trussel er tull, i hvert fall de jeg kjenner.  

Dagbladet får bekreftet fra kilder at mannen representerer den islamistiske organisasjonen sikkerhetspolitiet mener samler inn penger til de norske al-Qaida-krigerne.

FØLGER MILJØET: PST - Politiets sikkerhetstjeneste følger det islamistiske ekstremistmiljøet i Norge nøye.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FØLGER MILJØET: PST - Politiets sikkerhetstjeneste følger det islamistiske ekstremistmiljøet i Norge nøye. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media