Samler kjøpte Mussolinis fiolin

Etter flere tiår under en seng, er Benito Mussolinis fiolin solgt til en privat samler. Samleren måtte ut med over 200.000 kroner for fiolinen, som var diktatorens bursdagsgave fra de tyske allierte i 1933.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiolinen ble tatt fra den italienske diktatorens villa av en amerikansk soldat. Sammen med en fiolinkasse, en minnebok og en dukke ble bursdagsgaven solgt til en ukjent privat samler for den nette sum av 209.130 norske kroner.

Det var antikvitetshandler Lisa Hanson som stakk av med det vinnende budet i auksjonen. Hun handlet på vegne av en anonym kjøper fra Illinois i USA.

- Jeg hadde ingen anelse, svarte Hanson da hun ble spurt hvor høyt hun trodde budrunden ville gå.

- Vi snakker om historie, og hvem kan egentlig sette en pris på det?

Inngravert hilsen fra tyskerne

Det var soldaten Clinton Fleenor som fikk med seg de verdifulle gjenstandene fra Mussolinis familievilla i 1945. Da hadde diktatoren prøvd å flykte fra landet.

På fiolinen var det gravert en bursdagshilsen fra Mussolinis tyske allierte, og årstallet 1933.

Soldaten Fleenor reiste hjem til Mount Vernon i Illinois, der han døde like etter krigen. Da enken hans døde for to år siden, kom det fram at Mussolinis personlige gjenstander lå under sengen hennes, skriver Los Angeles Times.

<B>HADDE EI FELE:</B> Benito Mussolini var Italias fryktede diktator og Hitlers medsammensvorne. Det var også de tyske allierte som ga Mussolini en fiolin i bursdagsgave i 1933.