Samler oss rundt kongehuset

Samtidig som kong Harald skal opereres for kreft, kan Dagbladet i dag offentliggjøre en ny undersøkelse som viser at folkets tiltro til kongehuset har skutt i været det siste året. Vi synes Märtha og Ari er kule, mens kronprinsparet oppfører seg som forventet av kongelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltrobarometeret er utarbeidet av MMI for Dagbladet og viser at folks tiltro til kongehuset har økt med ti prosentpoeng det siste året, og to prosent siden siste måling i juni. 64 prosent av befolkninga har nå tiltro til kongehuset. Det er knockout på både regjeringen og Stortinget.

Intervjuene er foretatt i november, før kongens kreftsykdom ble kjent.

Det er særlig Oslo-folk og Vestlendinger, de helt unge mellom femten og femogtjue, og de eldre over seksti, som har fått økt tiltro til kongehuset.

Håkon Kavli i MMI forklarer dette med at eldre er den gruppa der kongehuset tradisjonelt har stått sterkest.

- De eldre har nå vent seg til de to nykommerne i kongehuset, Mette-Marit og Ari Behn.

Den økte blant de unge forklarer han slik:

- Kongehuset har i løpet av det siste året fått en yngre profil, det har Märtha og Håkon med ektefeller stått i spissen for. Det har falt gunstig ut blant de yngre.

I april kom lille Maud Angelica, det var da Ari Behn ville ut og hogge stein som nybakt far, og 22. januar har Mette-Marit termin.

- Når det er barn på vei i kongehuset, fører det til økt interesse, sier Kavli.

- Slottet kommenterer ikke meningsmålinger, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet.

- Ikke de hyggelige, heller?

- Nei.

Pose og sekk

- Kronprinsparet opptrer nå mer reglementert og kongeverdig. Kronprinsen er ikke lenger observert slentrende rundt i gatene i vanlige klær og med et pappbeger cappuccino i hånda, det beroliger de eldre, sier Trond Nordby, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han mener kongehuset med de unge familiemedlemmene nå gir befolkningen både i pose og sekk.

- Hvis kronprinsparet er sekk, er Märtha og Ari pose. De eldre var særlig kritiske til det kronprinsen omtalte som «utagerende» livsstil. Nå er han selv blitt mer gammelmodig og mindre folkelig i stilen. Ari og Märtha tilhører det samme kongehuset og blir oppfattet som kule og trendy. Det appellerer til de unge.

Glad rojalist

Se og Hørs hoffreporter, Kjell Arne Totland derimot, gleder seg over tallene.

- Dette er tall som gleder en rojalist som meg. I ei tid der grenser flyttes og alt flyter, har kongehuset fortsatt en viktig funksjon som et nasjonalt samlingsmerke hevet over partipolitikken.

Totland mener nå turbulensen rundt kongebarnas valg av partnere har roet seg.

- Det er tydelig for oss alle at både Haakon og Märtha har funnet Lykken! Og vi gleder oss med dem. Barnefødsel, dåp - og ny graviditet i kongefamilien det siste året bidrar også til positiv oppmerksomhet og ekstra interesse.

KULE OG TRENDY: Märtha og Ari med lille Maud Angelica.
KONGEPARET: Får nå drahjelp av den yngre generasjon.
POSE OG SEKK: Kronprinsparet og Märtha og Ari gir befolkningen i pose og sekk. Kronprinsparet slentrer ikke lenger rundt i Oslos gater i streetwear med et pappbeger kaffe i hånda. De er blitt spiselige for de eldre, mens Märtha og Ari er trendy og kule - det liker de unge.