Vladimir Putin:

- Samler Putins avføring

Putins livvakter har angivelig en skikkelig «drittjobb», ifølge fransk nyhetsmagasin.

«DRITTPAKKE»: Putins avføring pakkes i forseglede poser og sendes til Moskva. Det er den oppsiktsvekkende påstanden framsatt av to journalister i et fransk nyhetsmagasin. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB
«DRITTPAKKE»: Putins avføring pakkes i forseglede poser og sendes til Moskva. Det er den oppsiktsvekkende påstanden framsatt av to journalister i et fransk nyhetsmagasin. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rolv Wesenlund klassiske radiosketsj om «Dodraugen» ga mang en ung lytter et anstrengt forhold til vannklosettet på 1980-tallet.

Det har angivelig også Russlands president Vladimir Putin, i hvert fall når han reiser utenlands - men etter sigende av helt andre grunner.

Det hevder journalistene Régis Genté og Mikhaïl Rubin i franske Paris Match. Rubin har dekket Russland i 15 år, og ble kortlistet til prestisjetunge European Press Prize i 2020 for sin Russland-dekning.

Ifølge det ukentlige nyhetsmagasinet inkluderer Putins reisefølge et årsverk viet til å samle inn presidentens urin og ekskrementer og ta dem med tilbake til Moskva. Journalistene viser til ikke navngitte kilder.

I FLAMMER: Wagner-gruppen kalles ofte «Putins private hær». Ifølge guvernøren i Luhanskregionen, Serhij Hajdaj, har ukrainerne klart å ødelegge en av Wagner-gruppens baser i byen Kadijivka. Video: Telegram. Vis mer

Hensikten skal være å forhindre uvedkommende fra å tilegne seg kunnskap om Putins helse - eller om anlegg for framtidige helsetilstander, som i teorien kan ligge latent i 69-åringens arvemateriale, skriver Business Insider. Påstandene er ikke bekreftet av åpne kilder.

Hver gang naturen kaller, må en agent fra Den føderale sikkerhetstjeneste forsegle presidentens etterlatenskaper i en spesialpose, som deretter pakkes i en koffert og fraktes til Russland, lyder den oppsiktsvekkende påstanden.

Det framkommer ikke om den angivelige forsendelsen går via håndbagasje eller rekommandert post. Saken er også omtalt av Aftenposten.

- Bærbart toalett

«Innhøstingen», som Genté og Rubin kaller det, skal blant annet ha funnet sted under Putins reiser til Frankrike i 2017 og Saudi-Arabia i 2019.

Artikkelen har fått den uavhengige journalisten Farida Rustamova - tidligere reporter ved BBCs Russland-kontor - til å ta til Twitter. Rustamova hevder at hun er kjent med en liknende hendelse i Wien.

Hun viser til et TV-sendt intervju med «Seinfeld»-profil Julia Louis-Dreyfus, som overfor «The Late Show»-vert Stephen Colbert hevdet at ansatte ved Østerrikes kunsthistoriske museum hadde fortalt henne at Putin reiste med et privat, bærbart toalett.

FORSTYRRER SIGNALET: Droner har vist seg å være et viktig redskap i krigen i Ukraina. En video som sprer seg i sosiale medier skal vise en soldat som demonstrerer et effektivt våpen mot øynene i lufta. Video: Reddit, AP, Reuters. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Så vidt Dagbladet er kjent med, har ikke Kreml kommentert påstandene.

Rustamova hevder at en kilde - angivelig en «gammel bekjent av Putin» - forteller henne at denne praksisen er godt innarbeidet, og at det bærbare toalettet har vært et fast innslag i Putins bagasje ved utenlandsreiser siden han først kom til makten i 2000.

En video publisert på Twitter av BBC-journalist Jonah Fischer i 2019 viser seks dresskledde menn komme ut av et toalett sammen med den russiske presidenten. En av dem bærer en koffert - med ukjent innhold.

Rykter om Putins helse har versert i en årrekke - angivelig også i innad i vestlige etterretningstjenester. Kreml har avvist ryktene på det sterkeste.

- Stjal bæsjen til Mao

Frykten for «bæsjespionasje» er ikke uten historisk forankring.

I 2016 hevdet den tidligere sovjetiske agenten Igor Atamanenko overfor russiske medier - gjengitt av BBC - at Stalins hemmelige politi opprettet en egen avdeling med det uttalte mål for øye å få kloa i fiendtlige statsoverhoders avføring.

Ambisjonen skal ha vært å konstruere en psykologisk profil basert på innholdet av bestemte hormoner og aminosyrer i avføringen.

- Mangel på kalium i bæsjen ble ansett som en indikasjon på en nervøs legning og søvnproblemer, hevdet Atamanenko overfor avisa Komsomolskaja Pravda.

- Verdifull teknikk

Avdelingen skal blant annet ha utviklet et eget toalett spesielt tiltenkt Kinas formann Mao Zedong, som besøkte Moskva i 1949. Toalettet skal ha vært koblet til egne spesialtanker, i stedet for kloakken.

Business Insider skriver også at britiske spioner saumfarte toalettpapir brukt av sovjetiske tropper i Øst-Tyskland under den kalde krigen.

«FRIENDLY FIRE»: En video publisert i sosiale medier hevdes å vise at de skyter ned sitt eget jagerfly. Video: Twitter / Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Årsaken skal imidlertid ha vært at de østtyske troppene ikke fikk utdelt toalettpapir, og derfor til tider måtte ty til militære dokumenter for å tørke seg bak.

- Å lete gjennom avfall etter militære øvelser, inkludert menneskelige ekskrementer og det som verre er, var en verdifull teknikk som noen ganger produserte etterretningsperler, skriver den britiske militæreksperten Tony Geraghty i boka «Beyond the Front Line: The Untold Exploits of Britain's Most Daring Cold War Spy Mission» fra 1996.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer