Samler seg i Norge - igjen

Politiets overvåkingstjeneste (POT) er bekymret over den utstrakte kontakten mellom de høyreekstreme miljøene i Sverige og Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en hemmelig politirapport som Dagbladet har tilgang til, framgår det at det norske miljøet har blitt sterkere den siste tida. Truslene mot LO-toppene kom ikke som noen overraskelse på POT.

LO anmeldte i går truslene som er framsatt mot LO-leder Yngve Hågensen, ungdomssekretær Mohamed Ahssain og leder for LO avdeling Oslo, Kleiv Fiskvik. Norske nynazister står bak truslene. Ingen av de tre vil kommentere truslene.

Kontakt

I rapporten konkluderer POT at det norske nasjonalistmiljøet er i ferd med å samle seg igjen. Det er også utstrakt kontakt mellom svenske og norske nynazister, og «det er særlig dette som gir grunn til bekymring», skriver POT.

«Selv om høyreekstremistene er få, foreligger det informasjon om at miljøet står noe sterkere i dag enn tidligere, ettersom tidligere motstandere eller uvenner i miljøet igjen har funnet sammen. Miljøet mangler imidlertid fremdeles egne lokaler, noe som vanskeliggjør sammenkomster for gruppa. Nyrekrutteringen later også til å være lav,» skriver POT i rapporten.

Men POT undervurderer ikke på noen måte det norske miljøet.

«Det høyreekstreme miljøet i Norge kan utgjøre en trussel både mot samfunnsinteresser, personer av utenlandsk opprinnelse, antirasistiske grupperinger og personer i samfunnsdebatten som aktivt tar til motmæle mot høyreekstreme oppfatninger,» mener POT.

20- 30 grupper

De nasjonalistiske gruppene finnes i Oslo og det sentrale Østlands-området, samt på Sørlandet og Sørvestlandet. Ifølge POT finnes det 20- 30 grupper, noen aktive, andre helt passive.

«Ingen av dem bærer preg av å være spesielt velorganiserte. Flesteparten av personene i miljøet er involvert i volds- og vinningskriminalitet,» heter det i politirapporten.

POT omtaler flere av de eldre, sentrale skikkelsene i miljøet som «notorisk kriminelle».

Nordmannen Erik Blücher (46), som nå kaller seg Tor Erik Nilsen, har vært veldig sentral i å knytte det svenske, norske og danske miljøet sammen, gjennom nettverket Blood & Honour.

«På bakgrunn av den nære kontakten mellom svenske og norske miljøer, gir det grunn til bekymring at svenske høyreekstremister den seinere tid har begått en rekke grove voldshandlinger og drap,» heter det i politirapporten.

POT slår også fast at det er kontakt mellom skandinaviske miljøer og det høyreekstreme miljøet i Storbritannia.