<strong>I HARDT VÆR:</strong> Det har haglet med kritikk mot USAs president Donald Trump og hans regjering på grunn av den omstridte nulltoleranse-politikken. Flere kaller den grusom og ondskapsfull. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Det har haglet med kritikk mot USAs president Donald Trump og hans regjering på grunn av den omstridte nulltoleranse-politikken. Flere kaller den grusom og ondskapsfull. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Kritikken hagler mot Donald Trump:

Samler seg mot Trump: - Forkastelig, ondskapsfullt og skammelig

- Dette er en spektakulær og grusom politikk, der redde barn blir revet bort fra foreldrenes armer og tatt med til overfylte fangesentre, tordner menneskerettighetsorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Demokrater, republikanere, kjendiser, topp-politikere og det amerikanske folk. Donald Trump er hardt presset fra alle kanter som følge av den svært kontroversielle splittingen av familier og interneringen av innvandrerbarn ved grensa til Mexico.

Donald Trump forsøker, tilsynelatende forgjeves, å selge sitt budskap om at «USA har verdens verste innvandringslovgivning», og at det er Demokratenes feil at flere tusen barn nå blir revet vekk fra sine foreldre.

- USA vil ikke være en innvandringsleir, og det vil ikke være et asylmottak. Se på hva som skjer i Europa. Se hva som skjer andre steder i verden. Vi kan ikke la det skje i USA. Ikke på min vakt, sa president Trump under en tale i går.

I perioden 5. mai til 9. juni har over 2300 barn, over 100 av dem under fire år gamle, blitt tatt med tvang fra foreldrene sine og satt i interneringsleirer, etter at foreldrene deres forsøkte å ta seg ulovlig over grensa fra Mexico til USA.

Bakgrunnen er Trump-administrasjonens innstramming i USAs grensepolitikk, som i praksis betyr at alle som blir tatt for å ta seg ulovlig inn i landet vil bli stilt for retten. Siden barn ikke kan fengsles sammen med sine foreldre i USA, er konsekvensen at barna blir plassert i egne interneringsleirer.

- Barnemishandling

Bildene av barn som blir buret inne i interneringsleirer, som direkte konsekvens av Trump-administrasjonens såkalte «nulltoleransepolitikk», har ført til bred fordømmelse.

Et hjerteskjærende lydopptak fra et av interneringssentrene, der man kan høre barn som hyler etter «mami» og «papá» mens en grensevakt fleiper, har også opprørt mange.

- PAPPA!: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. En menneskerettighetsadvokat bestemte seg for å offentliggjøre dette lydopptaket, etter å ha hørt hvordan barna blir behandla. Video: NTB Scanpix Vis mer

En undersøkelse gjennomført på vegne av CNN viser at bare 28 prosent av amerikanerne støtter Trump-administrasjonens nulltoleransepolitikk, mens 67 prosent er misfornøyde.

I går kom FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, med en krystallklar melding til amerikanske myndigheter:

- Det er samvittighetsløst når en stat forsøker å avskrekke foreldrene ved å utsette barn for slik mishandling, sa Zeid Ra'ad al-Hussein, i en uttalelse mandag.

Han viste også til en uttalelse fra lederen av The American Association of Pediatrics, som sa at å internere og separere barn fra foreldrene deres er en form for «myndighets-sanksjonert barnemishandling» som kan føre til varig og irreversible skader for barna.

Han fikk også støtte fra Willy-Tore Mørch, professor emeritus i barnepsykologi, som sa følgende til Dagbladet i går:

- Dette er barnemishandling satt i system av den amerikanske stat. Det er oppsiktsvekkende at en stat kan foreta seg slike handlinger.

- En fryktelig situasjon

FNs generalsekretær António Guterres, som besøker Norge tirsdag, har så langt ikke gått ut med noen klar fordømmelse av nulltoleranse-praksisen i USA. Han tar imidlertid til orde for en endring på innvandringsfeltet generelt.

- Det er åpenbart for meg at migrasjon er en nødvendighet. Og hvis innvandring er nødvendig, så er det bedre at det organiseres. Det er bedre å regulere det, og å sørge for at det skjer på en måte der ulike land samarbeider med hverandre, og hvor det er en vinn-vinn-situasjon for alle involvert; spesielt for de mange migrantene som er i en fryktelig situasjon, sier Guterres til norsk presse.

Så seint som i går advarte Guterres mot å traumatisere barn ved å skille dem fra foreldrene.

- Vi må ha effektivt utviklingssamarbeid for å gjøre migrasjon til en mulighet, ikke en nødvendighet. Folk må kunne velge å bli i sitt eget land og leve et verdig liv, sa FN-toppen til pressen som var samlet på Losby Gods.

Tidligere i dag gikk også FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, ut og sa at FN er bekymret over situasjonen. I et intervju med nyhetsbyrået Reuters kritiserer han «mange rike land» som han mener har tillagt seg en «forkastelig retorikk» når de uttaler seg om innvandring.

<strong>Fredsmekling:</strong> Guterres deltok tidligere i dag på en pressekonferanse med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Somalias statsminister, norsk-somaliske Hassan Ali Khayre på Losby Gods ved åpningen av fredsmeklingssamlingen Oslo Forum tirsdag morgen. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
Fredsmekling: Guterres deltok tidligere i dag på en pressekonferanse med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Somalias statsminister, norsk-somaliske Hassan Ali Khayre på Losby Gods ved åpningen av fredsmeklingssamlingen Oslo Forum tirsdag morgen. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer

Amnesty International kaller på sin side Trump-administrasjonens praksis for «ren tortur»:

- Dette er en spektakulær og grusom politikk, der redde barn blir revet bort fra foreldrenes armer og tatt med til overfylte fangesentre, der de i praksis bures inne. Dette er ingenting annet enn tortur, slår lederen for Amnestys virksomhet på det amerikanske kontinent, Erika Guevara-Rosas, fast, ifølge NTB.

Førstedamer tordner

Lista over profilerte personer som reagerer sterkt på Trump-administrasjonens «nulltoleransepolitikk» begynner å bli lang.

Søndag gikk Laura Bush, kona til Republikanernes tidligere president George W. Bush, langt i sin kritikk av Trump.

- Jeg forstår nødvendigheten av å forsterke og beskytte grensene våre, men denne nulltoleransen er ondskapsfull. Den er umoralsk og den knuser hjertet mitt, skrev hun i et innlegg i Washington Post søndag.

Faktisk har samtlige nålevende tidligere amerikanske førstedamer tatt til orde for en umiddelbar stans i internering av barn.

Michelle Obama gjenga Bushs uttalelse på Twitter, samtidig som hun slo fast at sannheten noen ganger må komme foran partipolitikken

Hillary Clinton slo i en tale i New York fast at Trump-administrasjonens interneringspolitikk vitnet om «en moralsk og humanitær krise», ifølge NTB.

- Ethvert menneske med et snev av medfølelse og anstendighet bør reagere kraftig, tordnet hun.

<strong>KRITISKE:</strong> USAs førstedame Melania Trump (i midten) får følge av de fire tidligere førstedamene (f.v.) Hillary Clinton, Michelle Obama, Rosalynn Carter og Laura Bush i sin kritikk av praksisen med å skille barn fra foreldrene på grensa til Mexico og internere dem. Foto: AP / NTB scanpix
KRITISKE: USAs førstedame Melania Trump (i midten) får følge av de fire tidligere førstedamene (f.v.) Hillary Clinton, Michelle Obama, Rosalynn Carter og Laura Bush i sin kritikk av praksisen med å skille barn fra foreldrene på grensa til Mexico og internere dem. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- En skam for landet

Clinton, som var Demokratenes presidentkandidat ved valget Trump vant i 2016, påpekte at hun under valgkampen advarte om at nettopp dette ville skje dersom Trump ble valgt til president.

- Jeg advarte om at Trumps innvandringspolitikk ville resultere i at familier kom til å bli splittet, at foreldre ville bli sendt vekk fra barna sine og at folk ville bli samlet og sendt om bord tog og busser. Nå kan vi med stor sorg se på at det er akkurat det som skjer.

90 år gamle Eleanor Rosalynn Carter slutter også opp om kritikken og kaller Trump-administrasjonens politikk skammelig.

- Praksisen og dagens politikk, som fjerner barn fra sine foreldre på grensa mot Mexico, er skandaløs og en skam for landet vårt, sier hun i en kommentar.

- Hater å se det

Den kanskje mest oppsiktsvekkende kommentaren kommer fra Trumps aller nærmeste. For søndag kom USAs førstedame Melania Trump (48) med en uttalelse der hun kritiserer praksisen til ektemannens administrasjon.

- Fru Trump hater å se barn skilt fra sine familier, sier Melania Trumps kommunikasjonsdirektør Stephanie Grisham til People.

Førstedamen ber også Demokratene og Republikanerne om å samle seg for å fikse landets innvandringspolitikk.

- Hun håper begge sider omsider kan komme sammen og få til en suksessfull innvandringsreform. Melania mener vi må være et land som følger alle lover, men også et land som regjerer med hjerte, heter det i den uvanlige uttalelsen.

TO ÅR GAMMEL: Getty-fotograf John Moore har vært ved grensen mellom USA og Mexico. Moores bilde av ei to år gammel jente fra Honduras som gråter når hennes mor blir kroppsvisitert, har gått verden rundt det siste døgnet. Her forteller fotografen hvordan han opplevde situasjonen. De siste ukene skal omlag 2000 barn ha blitt skilt fra sine foreldre etter å ha krysset grensen til USA ulovlig. Video: CNN Vis mer

Vil ikke si unnskyld

Til tross for at kritikken hagler inn holder Det hvite hus fast ved at de ikke gjør noe galt.

- Vi vil ikke unnskylde jobben vi gjør eller for å gjøre jobben som det amerikanske folket forventer av oss, sier sikkerhetsdepartementets minister Kirstjen Nielsen.

<strong>«TORTUR»:</strong> 2300 barn er siden april fjernet fra foreldre og foresatte med makt etter ankomsten til USA og satt i interneringsleirer. Dette er ren tortur, slår Amnesty fast. Foto: U.S. Customs and Border Protection / AP / NTB scanpix
«TORTUR»: 2300 barn er siden april fjernet fra foreldre og foresatte med makt etter ankomsten til USA og satt i interneringsleirer. Dette er ren tortur, slår Amnesty fast. Foto: U.S. Customs and Border Protection / AP / NTB scanpix Vis mer

- Vi ønsker ikke å splitte foreldrene fra barna. Om vi bygger grensemuren og får vedtatt en ny lov som stopper lovløsheten, trenger vi ikke å ta disse fryktelige valgene, sier justisminister Jeff Sessions.

- Jeg sier det er helt og holdent Demokratenes feil, sier Trump, som mener praksisen er nødvendig siden partiet ikke vil støtte Republikanernes innvandringsreform.

Trumps nye grensepraksis

  • President Donald Trump har innført strengere kontroll ved USAs grense mot Mexico.
  • Justisminister Jeff Sessions kunngjorde i april at migranter som forsøker å ta seg ulovlig over grensa, vil bli behandlet som kriminelle, pågrepet og internert.
  • Tusenvis av migranter er siden internert, og nærmere 2.000 barn er tatt fra foreldrene og satt i egne interneringsleirer.
  • Praksisen med å tvangsskille barna fra foreldrene har høstet sterk kritikk fra kirkesamfunn, menneskerettighetsgrupper og både demokratisk og republikansk hold.
  • Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, kaller atskillelsen av barn og foreldre «barbarisk».
  • USAs tidligere førstedame Laura Bush stempler i et innlegg i Washington Post Trumps politikk som «grusom og umoralsk».
  • Tre andre tidligere førstedamer, Eleanor Rosalynn Carter, Hillary Clinton og Michelle Obama, fordømmer også slik behandling av barn.
  • FN kritiserer også praksisen og anklager amerikanske myndigheter for å bryte menneskerettighetene.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer