Samler seg om Sponheim

«Lars den ydmyke» samler Venstre mer enn på lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lange og varme applausen var ikke til å ta feil av. Venstre samler seg om Lars Sponheim som leder, og Sponheim samler nesten hele Venstre.

Sponheim ble gjenvalgt mot 16 blanke stemmer under landsmøtet på Hamar i dag. Motstanderne er færre enn for to år siden, da 27 stemte mot Sponheim som Venstre-leder.

Med seg i ledertrioen får Sponheim Trine Skei Grande som 1. nestleder og Olav Thommessen som 2. nestleder. Begge ble valgt uten motkandidater.

Mistet tillit

Valgkomiteens leder Markus Sørensen sa at Sponheim i fjor hadde mistet tillit i partiet. Dels var det ufortjent og dels selvforskyldt, mente Sørensen. Sørensen ledet en valgkomité som opprinnelig hadde Olaf Thommessen som sin favoritt.

Flertallet av fylkeslederne ville i utgangspunktet også ha Thommessen som ny leder i partiet. Lederstriden ble først avblåst med at Thommessen trakk sitt lederkandidatur da Sponheim i januar kunngjorde at han aktet å ta opp kampen.

Men ifølge valgkomiteens leder lå det ingen mistillit til Sponheim bak alt dette:

- Det står ikke til å nekte for at Lars var i tvil. Og da ville det vært uansvarlig av valgkomiteen ikke å ha et alternativt klart. Personlig var jeg glad da Lars stilte til gjenvalg og Olaf Thommessen ikke lenger var kandidat, sa Sørensen.

Mykere mann

Valgkomiteens leder tegnet et bilde av Lars Sponheim som en gjenreist frontfigur for Venstre. Først kom Sponheim vandrende over fjellet for å løfte Venstre opp fra bølgedalen, så ble han mobbeoffer i pressen og et stort problem for hele partiet - før han tok seg sammen og nå fremstår som «den nye Sponheim, Lars den ydmyke».

- Du har forbedret deg betydelig siden januar i år. Du har vist større ydmykhet og styrke enn tidligere, sa Sørensen.

Go bort blomster

Men Sponheim ble altså heller ikke denne gangen valgt uten motstand i partiet.

Ingrun Slungård fra Dovre kommune i Oppland fylke tok ordet og ba om skriftlig avstemning fordi hun sterkt mislikte at Sponheim ved flere anledninger har gått ut i media med meninger som ikke nødvendigvis er Venstres standpunkter, slik hun ser det.

Hun kritiserte også Sponheim for manglende innsats internt i partiet, og slo fast at hun kom til å stemme blankt.

Ytterligere 15 landsmøtedelegater fulgte oppfordringen. For to år siden talte motstanderne 27, med 19 blanke stemmer og åtte stemmer for et benkeforslag på Trine Skei Grande som Venstre-leder.

Sponheim roste Slungård etter at valget var gjennomført.

- Jeg er selv en kriger. Og jeg har stor sans for andre som tar samme fighten, sa Venstre-lederen før han ga bort blomsterbuketten sin til Slungård.

(NTB-Jon Even Andersen)

GA ROS:</B> Sponheim roste Ingrun Slungård for å ta opp kampen mot ham, og ga henne blomsterbuketten han fikk etter at valget var gjennomført.