Samler sine eksmenn til jul

20 000 barn opplever hvert år at foreldrene skiller lag. Eli Rygg feirer jula sammen med begge sine eksmenn, for barnas skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): Hjemme hos Eli Rygg sitter de tidligere ektemennene Arne Hovland og Noel Kirkham. Barna Marcus og Lea Marie klemmer på hver sin far. Adventslysene er for lengst tent, og pepperkakehuset står på kjøkkenbordet. Snart er det jul, og da skal alle fem feire den sammen. Slik har de alltid har gjort, selv om ekteskapene gikk i grus. De håper deres løsning kan gi inspirasjon for andre skilte foreldre, slik at barn får feire jul med både mor og far.

- Vi har valgt å være rause, og satt egne behov til side. Fokuset ligger på barnas behov - og vår klare oppfatning er at de trenger begge sine foreldre i jula, selv om ikke mor og far bor sammen lenger, sier Eli Rygg til Dagbladet.

- Måtte svelge elefanter

Eli, Arne og Noel understreker at det på ingen måte var en enkel løsning i starten. Men de bestemte seg for at deres såre følelser, problemene og «skitten» som lå imellom dem, ikke skulle legges over på ungene.

- Vi har måttet svelge noen elefanter. Vi unngår jo ikke å være foreldre selv om ekteskapet ryker. Ofte blir det veldig strenge former i en skilsmisse, hvor alt blir avtalefestet med besøkstid og dager. Det er liksom en tradisjon at skilsmisse skal føre til størst mulig avstand mellom partene. Men som foreldre har vi et klart ansvar for at splitten mellom mor og far ikke blir større enn den må, sier Arne.

Som en storfamilie

De er også opptatt av at søskenbåndene ikke brytes selv om barna har forskjellig far. Derfor betegner de seg selv som en storfamilie, hvor de stiller opp for hverandre i forhold til barna. Stadig vekk har de fellesmiddager, og ved siden av selve julaften holder de seg samlet også i romjula, nyttårsaften, bursdager og andre begivenheter.

De tre foreldrene har avtalt seg imellom at de skal bli boende i Son fram til barna er blitt voksne. Barna bor annenhver uke hos mor og hos far. Men avstanden imellom er bare 50 meter.

- Jeg blir her på grunn av Marcus, selv om jeg savner hjemlandet mitt, England, og på mange måter lever i en fremmed kultur. Det handler om å være en familie, som jeg tror er viktig, sier Noel.

Mellom skyttergravene

Han har med smerte sett hvordan et vennepar i Oslo lar sitt barn stå mellom skyttergravene i skilsmissekrangelen.

- Han blir hentet og sluppet av på et gatehjørne av far, fordi mor og far ikke tåler å se hverandre. At de ikke skjønner at de må gjøre noe for å få til et samarbeid, forstår jeg ikke, sier han.

Eli har jobbet med barn i 25 år, fra hun var fersk barnepleier i Stjørdal, til i dag, da hun tar oppdrag for barnevernet i Vestby kommune. Mange husker henne fra «Portveien 2» på barne-TV, men kontrastene derfra til de mange triste sakene hun har vært borti gjennom åra, er store.

- Jeg undrer meg over foreldre - ofte kvinnen - som etter et brudd tar med seg barna og flytter hundrevis av kilometer unna den andre parten. Det står gråtende barn på flyplasser rundt om, på reise mellom foreldre som ikke snakker sammen. Jeg har hørt at de i Vestfold har satt inn en egen buss for å frakte skilsmissebarn mellom foreldrene, slik at mor og far slipper å møte hverandre. Jeg forstår ikke hvordan de kan gjøre dette mot barna. Hvem gir dem rett til det? spør Eli.

- Ikke mulig for alle

- Det er klart at vår løsning kanskje ikke er mulig for alle. Spesielt hvis det er vold og mishandling inne i skilsmissebildet. Men de aller fleste skilsmisser har ikke dette elementet. Da må man finne en løsning. Man blir så opptatt av å kaste skitt på hverandre. Prøv heller å samarbeide, om det så i første omgang bare er å snakke sammen over en kopp te, sier Eli.

I år, som i fjor, skal jula feires hos Eli, og hun står for maten, Arne står for juletreet, og Noel står for gaveinnkjøp.

Marcus og Lea Marie gleder seg. De kan ikke se for seg en jul uten at «storfamilien» er samlet.

- For oss tre voksne har ordningen blitt en institusjon og en naturlig del av hverdagen. Vi har det også hyggelig. Men ikke tro det har vært lett. En skilsmisse er aldri lett, og det var det ikke for oss heller. Men vi fikk dette til fordi vi klarte å legge konfliktene og sårheten til side, til fordel for barna, sier Arne Hovland.

- Den beste gaven

- Vi samlet det gode i våre forhold, og var rause. Det kan andre klare også. Og hvis vår historie kan gi inspirasjon til at skilte foreldre forsøker å finne et fellesskap slik at barna får en glad jul, er det den beste gaven vi kan gi, sier Eli Rygg.

JULEGLEDE: Eli Rygg (48) feirer jul med sine eksmenn Arne Hovland (49) (t.v.) og Noel Kirkham (51). Selv om det har vært vanskelig, er hensynet til barna Lea Marie (6) og Marcus (11) viktigere enn sårheten og problemene som førte til samlivsbruddene.
STORFAMILIE: Noel, Arne og Eli har funnet en felles plattform rundt barna Marcus og Lea Marie. Selv om de er fraskilt, samles de til jul, høytid og feiringer. De håper deres løsning kan inspirere andre.