BEKLAGER: Henning Haug (bak), leder for Offshoredykkerunionen, deltok på stortingshøringen i går. I forgrunnen Erlend Wiborg (Frp), saksordfører for dykkersaken på Stortinget. Foto: Christian Roth Christensen
BEKLAGER: Henning Haug (bak), leder for Offshoredykkerunionen, deltok på stortingshøringen i går. I forgrunnen Erlend Wiborg (Frp), saksordfører for dykkersaken på Stortinget. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Samler Stortinget til offisiell dykkerbeklagelse

Saksordfører Erlend Wiborg vil at Stortinget skal be om unnskyldning til oljeheltene og deres etterlatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har aldri tatt det moralske ansvaret som nasjon for at nordsjødykkernes sikkerhet ble for dårlig ivaretatt.

Etter Fremskrittspartiets syn er det ingen tvil om at staten har et moralsk og politisk ansvar, sier Erlend Wiborg, nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomite.

Høring i går - Jeg forventer at Stortinget kan stille seg bak en formell beklagelse til dykkerne for hva de ble utsatt for.

Derfor tar jeg nå initiativ overfor alle partier om at vi samles om en offisiell unnskyldning på vegne av nasjonen, sier Erlend Wiborg, som er saksordfører i dykkersaken.

I går hadde arbeids- og sosialkomiteen innkalt dykkernes representanter til høring på Stortinget. Arbeidsminister Robert Eriksson har oversendt en proposisjon som innebærer at dykkerne og deres etterlatte får utbetalt 20G, tilsvarende 1,7 mill kr, i kompensasjon.

Høyesterett Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen (ODU), uttrykte misnøye med at de ikke var tatt med på reelle forhandlinger av Frp-statsråden.

- Vi ble varslet via en statssekretær om at 20G var «take it or leave it», sa ODU-lederen.

Haug forklarte under høringen at kompensasjonen måtte opp i 30G for at dykkersaken skal få en verdig avslutning.

- I så fall vil vi droppe og gå videre til Høyesterett, opplyste Henning Haug.

Historisk slutt LO-forbundet Industri Energi støtter ODU.

- Vi er i nærheten, men ikke i mål. Nå er det siste sjanse, der dere kan sette et historisk punktum på vegne av det politiske Norge, sa Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi, henvendt til medlemmene i Stortingets arbeids- og sosialkomite.

Arve Kambe (H), leder for arbeids- og sosialkomiteen, opplyser at komiteen vil avgi innstilling 10. juni og at dykkerkompensasjonen sluttbehandles i Stortinget uka etter.