Samler Stortinget til pensjonsforhandlinger

Det nye politiske superparet Audun Lysbakken og Siv Jensen har fått med seg toppene i alle Stortingets ni partier til samtaler om et nytt pensjonsforlik. Men innad i regjeringen er skepsisen stor.

FIKK JA: Frp-leder Siv Jensen og SV-leder Audun Lysbakken har fått ja fra samtlige partier på Stortinget på initiativet til samtaler om endringer i beregningsgrunnlaget for pensjonene. Foto: Jørgen Gilbrant/Dagbladet
FIKK JA: Frp-leder Siv Jensen og SV-leder Audun Lysbakken har fått ja fra samtlige partier på Stortinget på initiativet til samtaler om endringer i beregningsgrunnlaget for pensjonene. Foto: Jørgen Gilbrant/Dagbladet Vis mer
Publisert

- Heldigvis har alle partiene nå takket ja til invitasjonen fra Frp og SV. Jeg håper vi raskt kan bli enige om forslag som bedrer den økonomiske situasjonen for landets eldre. Vi har som mål at en ny modell skal virke allerede fra i år, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

Sammen med SV-leder Audun Lysbakken har hun invitert de parlamentariske lederne i Stortingets partier til pensjonsforhandlinger.

- Dette er en historisk sjanse til å skape rettferdighet for eldre med lave pensjoner. Vi vil ha slutt på pensjonister får mindre å leve av år for år, og vi vil ha minstepensjonistene ut av fattigdom, sier Lysbakken.

- Utstrakt hånd

I brevet til de øvrige partiene kaller Lysbakken og Jensen representantforslaget som SV og Frp har utarbeidet i samarbeid med Pensjonistforbundet, en «utstrakt hånd». Nå håper de at de andre partiene vil gripe denne hånda.

- BLÅKOPI: Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener pensjonsforslaget fra SV og FRP langt på vei er en kopi av hans eget. Vis mer

Signalene er positive fra Ap og Sp, og nå har altså også regjeringspartiene sagt at de vil bli med på forhandlingsmøtet.

- Jeg er veldig glad at alle partiene stiller til samtaler. Målet med vårt uvanlige samarbeid med Frp og Pensjonistforbundet var å løse opp i en fastlåst situasjon i Stortinget, og det er vi kanskje nå i ferd med å få til, sier Lysbakken.

De første samtalene skal finne sted i et møterom på Stortinget førstkommende torsdag, men flere kan komme til å delta digitalt. Invitasjonen er rettet til de parlamentariske lederne.

Nytt forlik

Det var i forrige uke at Audun Lysbakken, Siv Jensen og den gamle LO-kjempen Jan Davidsen, som nå leder Pensjonistforbundet, la fram et felles forslag for å bedre situasjonen for landets pensjonister.

Siv Jensen trekker paralleller til barnehageforliket som endte med full barnehagedekning og som kom i stand nettopp etter initiativ fra de to ytterpartiene SV og Frp.

- Nå har vi, sammen med Pensjonistforbundet, invitert til et bredt forlik igjen for å bedre situasjonen til landets eldre, slik vi gjorde for våre barn, sier hun.

Forslaget omfatter seks konkrete punkter. Det har til hensikt å motvirke negativ kjøpekraftutvikling for pensjonister i år med lav lønnsvekst, en heving av minstepensjonen samt en rett for pensjonistenes organisasjoner til å forhandle i det årvisse i trygdeoppgjøret.

Positive signaler

- Det som kommer fra SV, Frp og Pensjonistforbundet er gode nyheter for pensjonistene, og i tråd med det Arbeiderpartiet har ment, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da forslaget ble kjent i forrige uke.

Også Sp uttalte seg positivt om innholdet, selv om partiveteran Per Olaf Lundteigen hadde innsigelser mot selve prosessen.

Blant arbeidslivets organisasjoner har YS og Unio fremmet innvendinger mot at pensjonistene skal få forhandlingsrett, mens samtlige av hovedorganisasjonene også på arbeidsgiversiden har protestert mot at pensjonistenes organisasjoner skal få møterett i Teknisk beregningsutvalg (TBU), et viktig organ som legger mye av grunnlaget for lønnsoppgjørene.

Kritisk

Regjeringen er på sin side kritisk til store deler av forslaget til SV og Frp.

- Det vil kunne ha store konsekvenser for hvordan pensjoner under utbetaling skal reguleres og for sammenhengen mellom minstenivået i alderspensjonen og pensjonsnivået for de som har tjent opp pensjon gjennom et langt yrkesliv, skriver statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeidsdepartementet i en kommentar til Dagbladet.

Einan mener forslaget fra SV og Frp vil påvirke forutsigbarheten i pensjonssystemet og få følger for hvor stor pensjonsmessig uttelling man får ved deltagelse i arbeidslivet.

Vil vente

Statssekretæren for Høyre frykter forslaget også vil påvirke den enkeltes mulighet til å ta ut pensjon tidlig. Einan som i mange år var i ledelsen i arbeidstakerorganisasjonen Parat, mener man burde ha ventet på konklusjonene fra et offentlig utvalg som i 2022 nettopp skal legge fram forslag om justeringer i pensjonssystemet.

- De enkelte elementene i pensjonssystemet henger sammen, og forslagene kan påvirke effekten av levealdersjustering av alderspensjon, reglene for uttak av alderspensjon og mulighetene til å kombinere alderspensjon med fortsatt arbeid og insentivene til arbeid. Gjennom dette kan pensjonssystemets samlede bærekraft i stor grad påvirkes, poengterer Einan.

Frp-leder Siv Jensen mener på sin side at det er uaktuelt å vente på denne innstillingen.

- Landets pensjonister har ikke tid til å vente på en evaluering, da risikerer pensjonistene mange flere år hvor de blir stående igjen som taperne, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer