NEST STØRST: Mille-Marie Treschows gods Fritzøehus i Larvik er Norges nest største privatbolig med sine 96 rom fordelt på 2555 kvm. Bare Slottet er større. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
NEST STØRST: Mille-Marie Treschows gods Fritzøehus i Larvik er Norges nest største privatbolig med sine 96 rom fordelt på 2555 kvm. Bare Slottet er større. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

Samler unge utvalgte på Mille-Maries gods

Kjente samfunnstopper stiller opp på lukket arrangement.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foredragsholdere fra politikk, næringsliv og kultur-Norge er hentet inn for å øke kunnskapen til en eksklusiv gruppe unge utvalgte.
Navnene hemmeligholdes på de 75 påmeldte som deltar under symposiet Kontra på spahotellet Farris Bad og på Mille-Marie Treschows gods Fritzøehus i Larvik i helgen.

Invitasjonene
Initiativtakerne til arrangementet er Martinius Skaugen og Christoffer Braathen, sønner av reder Bryn Skaugen og OSO-gründer Chris Reidar Frölich-Braathen, samt Mikkel Dobloug, som har opparbeidet Peer Gynt-gården på Vinstra, og doktorgradsstipendiat Erling Christiansen ved UiO.

- Invitasjonene er sendt ut til utvalgte unge mennesker, opplyser Christoffer Braathen til Dagbladet.

Formidle livserfaring
«Kontras deltagere er utvalgt basert på posisjon og kapasitet innen forvaltning, entreprenørskap og akademisk utvikling. Antall inviterte er sterkt begrenset», heter det i den eksklusive invitasjonen. Prislappen er 8500 kr som inkluderer spa, overnatting og måltider.

- De 75 som har meldt seg på er i hovedsak i alderen 22 til 35 år. Under symposiet vil de møte voksne mennesker som vil formidle sin yrkes- og livserfaring. Arrangementet er privat og deltakerlista vil ikke bli offentliggjort, forteller Braathen.

Ikke Tea Party-avlegger
I invitasjonen skriver initiativtakerne at Kontra skal utfordre tradisjonelle tankesett og etablerte forestillinger om samfunnets strukturer, samt at symposiet skal bli «en årlig begivenhet og en arena for debatt mellom unge krefter som vil utforme fremtidens Norge».

Mange av Kontra-talerne hører hjemme langt ute på høyresiden, men Christoffer Braathen avviser at initiativet er opplegg for en norsk avlegger av Tea Party-bevegelsen.
- Nei, overhodet ikke. Vi har et ønske om at deltakerne selv skal være med på å utforme Kontras utvikling. Vi er åpne for innspill fra deltakerne og derfor er symposium-formen viktig for arrangementet, sier Braathen.

Hjelp av Treschow
Godseier Mille-Marie Treschow har åpnet herskapsboligen for deltakerne, som vil bli servert middag på Fritzøehus lørdag kveld.

- Hun har hjulpet oss veldig fint med å skape en verdig ramme for arrangementet, opplyser Christoffer Braathen.

I invitasjonen til symposiet er Mille-Marie Treschow oppgitt som mentor sammen med Hans Geelmuyden. Overfor Østlands-Posten toner Treschow ned sin rolle som medarrangør. 

ÅPNER DØRENE: I invitasjonen til symposiet er Mille-Marie Treschow oppgitt som mentor sammen med Hans Geelmuyden. Overfor Østlands-Posten toner Treschow ned sin rolle som medarrangør. 

- Jeg er mer en rådgiver, sier Mille-Marie Treschow 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
ÅPNER DØRENE: I invitasjonen til symposiet er Mille-Marie Treschow oppgitt som mentor sammen med Hans Geelmuyden. Overfor Østlands-Posten toner Treschow ned sin rolle som medarrangør. - Jeg er mer en rådgiver, sier Mille-Marie Treschow Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Jeg er mer en rådgiver, sier Mille-Marie Treschow til Larvik-avisa.

Opplyste borgere
En av foredragsholderne er Asle Toje, forsker ved Universitetet i Oslo. Han sammenlikner Kontra-symposiet med Civitas faste frokostmøter og andre liknende arrangementer.

- Jeg har positive erfaringer fra Skjervheimseminaret på Voss og Protestfestivalen i Kristiansand. Opplyste borgere er en forutsetning for et fungerende demokrati. Det er bare av det gode at folk søker sammen. Og synes de at jeg kan bidra, så gjør jeg det gjerne, så lenge rammene er innenfor folkeskikken, sier Asle Toje.

FOREDRAGSHOLDER: Øystein Sunde, musiker.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FOREDRAGSHOLDER: Øystein Sunde, musiker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Forskeren sier til Dagbladet at han hadde vært uaktuell som foredragsholder hvis Kontra-symposiet var en norsk Tea Party-variant.

- Nei, da ville jeg nok ikke stilt opp, sier Toje, som er ekspert på internasjonal politikk.

FOREDRAGSHOLDER: Ketil Solvik Olsen (Frp).  Foto: Torbjørn Grønning Dagbladet
FOREDRAGSHOLDER: Ketil Solvik Olsen (Frp). Foto: Torbjørn Grønning Dagbladet Vis mer

Her er Kontra-symposiets 24 foredragsholdere:
Bjørn Fjukstad, driftsingeniør
Charlotte Mohn Gaustad, kokk og gårdbruker
Hans Geelmuyden, kommunikasjonsrådgiver
Nils Christian Geelmuyden, skribent
Petter Grendahl, eiendomsutvikler
Erik Haugane, konsernsjef, Det norske oljeselskap
Martin Bech Holte, konsulent
Erlend Høyersten, kunstmuseumsdirektør
Helge Johnsen, antikvar
Thomas W. Kenworthy, økonom
Fredrik Lune, oljeanalytiker
Janne Matlary, professor
Peter Andreas Näumann, kulturhistoriker
Berit Nordstrand, lege
Victor D. Norman, professor
Hans Eirik Olav, forretningsmann
Petter Olsen, forretningsmann
Bjørn Ransve, kunstner
Rune Rinnan, ventureinvestor
Ketil Solvik-Olsen, stortingsrepresentant Frp
Øystein Sunde, musiker
Christen Sveaas, investor og kunstsamler
Asle Toje, forsker
Mille-Marie Treschow, forretningskvinne

FOREDRAGSHOLDER: Victor D. Norman, professor. FOTO: Henning Lillegård / DAGBLADET.
FOREDRAGSHOLDER: Victor D. Norman, professor. FOTO: Henning Lillegård / DAGBLADET. Vis mer
FOREDRAGSHOLDER:.
Hans Geelmuyden, kommunikasjonsrådgiver
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
FOREDRAGSHOLDER:. Hans Geelmuyden, kommunikasjonsrådgiver Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer
FOREDRAGSHOLDER:.
 

Charlotte Mohn Gaustad, kokk og gårdbruker.
Her med en artisjokk. 
Foto: Mette Møller / Dagbladet
FOREDRAGSHOLDER:. Charlotte Mohn Gaustad, kokk og gårdbruker. Her med en artisjokk. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer