STILLHETEN ETTERPÅ:  Lys og blomster blel agt ut ved Utvika til minne om Utøya-ofrene. Til uka hedres de mange frivillige som deltok i redningsarbeidet. Foto: EPA/BRITTA PEDERSEN
STILLHETEN ETTERPÅ: Lys og blomster blel agt ut ved Utvika til minne om Utøya-ofrene. Til uka hedres de mange frivillige som deltok i redningsarbeidet. Foto: EPA/BRITTA PEDERSENVis mer

Samler Utvika-heltene til offisiell takk

Hole kommune samler onsdag de frivillige hjelperne etter Utøya-massakren til debrifing og en offisiell takk for innsatsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med livet som innsats gjorde fastboende, camping- og hyttegjester i Utvika alt i sin makt for å redde og hjelpe AUF-ungdommene som flyktet fra nedskytingen på Utøya. Nå har Hole kommune invitert de rundt hundre mest involverte hjelperne til onsdagens samling.

- Vi ønsker å gi disse en offisiell takk for innsatsen, forteller Jane Nordhagen, kommunens helseberedskapskoordinator under terrorangrepet 22. juli, til NTB.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og Hole-ordfører Per Ragnvald Berger (H) vil takke de fremmøtte under samlingen. Forsker Lars Weisæth ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress er invitert for å snakke om innsatsstress og vanlige ettervirkninger av å ha vært involvert i dramatiske hendelser. Mange av hjelperne ble sykmeldt etter hendelsen. Søvnløshet, angst, traumer og bekymringer har preget svært mange i gruppen.

Nordhagen sier det har vært et vanskelig detektivarbeid å spore opp alle de frivillige hjelperne. De fleste bodde på Utvika camping, men også fastboende og hytteeiere i distriktet bidro. Kommunen har blant annet brukt karttekniske data for å spore opp hytteeiere og har sendt ut over 300 sms-er for å prøve å komme i kontakt med alle.

(NTB)