Samler venstresida

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet vurderer å stille til valg som et samlet alternativ i 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Jens Stoltenberg sier at det ennå ikke har vært noen fellesmøter mellom de tre partilederne om et samarbeid i en eller annen form. Partene har ikke gjort annet enn å uttrykke vilje til å sondere.

De tre partiene vil vurdere alle varianter, fra deltakelse i en flertallsregjering til forpliktende avtaler om samarbeid i neste stortingsperiode. Et felles program eller en viljeserklæring kan bli lagt fram før neste valg. Stoltenberg sier de tre opposisjonspartiene kan komme med flere fellesinitiativ i enkeltsaker i Stortinget framover. Det er først og fremst i komiteene samarbeidet skal utvikles.

SV-leder Kristin Halvorsen toner ned det som skjer, og presiserer at det er langt fram før en konstellasjon av Ap, SV og Sp kan framstå som et samlet regjeringsalternativ.

- Vi er ikke i nærheten av forhandlinger eller programsamarbeid. Vi har god tid, og det pågår nå en prosess med oppbygging av tillit og samarbeid om saker. Samtidig må vi bevare respekten for hverandre som selvstendige partier, sier hun til NTB.

Stoltenberg understreker at det ikke er lagt noen konkret strategi. Han sier at partene vil gå til valg som selvstendige partier, men at de eventuelt vil forplikte seg til å ta ansvar for en politikk basert på de tre partiprogrammene. Styrkeforholdet etter valget vil avgjøre partienes innflytelse.

- Den andre varianten er at vi utarbeider mer omfattende fellespunkter eller programformuleringer, sier han.

Sp-leder Odd Roger Enoksen setter klare betingelser for å være med i en sentrum-venstre-regjering, men mener likevel at et samarbeid til venstre er det eneste riktige veivalget for partiet. Noen EU-søknad vil ikke Enoksen være med på.

- Vi kan umulig delta i en regjering som har EU-medlemskap som mål, sier han.

Enoksen mener ambisjonen som et minimum må være at de tre utarbeider en felles verdiplattform før valget i 2005, slik at de framstår som et alternativ til høyresiden i valgkampen. Stoltenberg fastslår imidlertid at Ap ikke vil gå på gummisåler i EU-saken, selv om det nå innledes kontakt om et sentrum-venstre-samarbeid.

- Ap har ikke bare rett, men også plikt til å vurdere Norges forhold til EU, sier han. Ap har et landsmøtevedtak på at EU-saken skal revurderes nærmere 2005, dersom det er en varig holdningsendring i opinionen.

Stoltenberg avviser blankt at EU-tilhengerne i partiet vil måtte gå stillere i dørene på grunn av sonderinger med nei-partiene SV og Sp.

Partileder Carl I. Hagen sier det er utmerket for Frp at det kommer en samling på venstresiden i norsk politikk.

- Det som er klart, er at sentrum er borte. Dette betyr en rendyrking av Ap som et sosialistisk parti, sier Hagen til Nettavisen.

Han tror Sp har mest å tape på et samarbeid til venstre, og han skjønner ikke hvordan grunnfjellet i partiet kan finne seg i dette. Tidligere SV-leder Stein Ørnhøi mener at tiden er inne for et regjeringssamarbeid mellom de tre. Han viser at Ap ikke lenger er mange ganger så stort som SV. Ørnhøi regner ikke med mye spetakkel i SV når samarbeidet skal diskuteres i partiets organer.

Valgforsker Bernt Aardal mener et regjeringssamarbeid eller en forpliktende avtale representerer noe helt nytt i norsk politikk. Han tror Kristelig Folkeparti vil komme i en stadig vanskeligere klemme og at det kanskje vil ende opp som et støtteparti til en sentrum-venstre-regjering.

(NTB)

SAMLER SEG: Kristin Halvorsen sitter her med Odd Roger Enoksen. Nå skal de prøve å finne sammen med Jens Stoltenberg (nr 2 fra høyre) for å utfordre høyresida.