<strong>FØR DEBATTEN:</strong> Audun Lysbakken (SV, f.v.), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Rasmus Hansson (MDG), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) før en partilederdebatt i regi av NRK på Litteraturhuset i Fredrikstad fredag kveld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FØR DEBATTEN: Audun Lysbakken (SV, f.v.), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Rasmus Hansson (MDG), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) før en partilederdebatt i regi av NRK på Litteraturhuset i Fredrikstad fredag kveld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Samlet angrep mot Erna Solberg, fikk hjelp av Jonas Gahr Støre

Også Siv Jensen ble kraftig angrepet på flyktningpolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Flyktningkrisa i Europa har på mange måter snudd opp ned på den norske lokalvalgkampen. Kveldens partilederdebatt åpnet med høstens mest betente sak.

Både programlederne, Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V) og Audun Lysbakken (SV) gikk i strupen på statsministeren. De vil ha svar på hva Norges bidrag skal være på EU-toppmøtet til uka. Seinere snudde de angrepet mot Siv Jensen.

Først til angrepet på Erna:

- Ingen endringer - Det er ingen grunn til å gjøre endringer i norsk politikk. De syrerne som kommer hit og trenger beskyttelse, får det. Norge er raust og vi har en stor nasjonal dugnad, svarte Erna Solberg.

- Det er ikke sånn at vi står utenfor denne flyktningstrømmen, vi står midt i den, sier hun.

Mandag skal EUs innenriks- og justisministre møtes i Brussel. Da blir det klart om medlemslandene vil gå med på å refordele 160 000 av flyktninger som har kommet til Hellas, Italia og Ungarn. Spørsmålet er hva Norge vil presentere som sitt bidrag.

Knut Arild Hareide etterlyste norsk lederskap.

- Det norske folk må få vite hva regjeringens politikk er på dette området. Møtet er på mandag, og det norske folk aner ikke hva regjeringen vil presentere, sier han.

- For å ha litt perspektiv på dette, at det kom 200 til Norge i dag. En by som München tok imot 8000 i forrige uke. Der en by på 4 millioner (rettelse 1,4 millioner, red.anm.) . Jeg vil ha en statsminister som sier at vi skal være en del av den europeiske dugnaden, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Jonas til unnsetting Det var da Jonas Gahr Støre kom Erna til unnsetning.

- Jeg forutsetter at Norge møter på det møtet med en holdning om at Norge skal bidra. Men Erna har et poeng, sier Ap-lederen.

Han påpeker at ingen så langt vet hvor stor den eventuelle «norske andelen» av flyktninger blir, hvis vi blir med på EU-avtalen. Ap-leder Jonas Gahr Støre påpeker at møtet på mandag er et møte mellom EUs innenriks- og justisministere, og at Norge ikke er en del av EU.

- Inne i Europa er det noen som tar imot veldig mange og noen som tar imot veldig få. Det må de finne ut av, sier Støre.

Hareide, Skei Grande, Hansson og Lysbakken påpekte at de ikke er fornøyde med svarene fra Solberg og Støre om EU-møtet og Norges ansvar i flyktningkrisa.  

Skjebnekveld


Kveldens partilederdebatt er på mange måter  en 90 minutter lang skjebnetime for partilederne. For siste gang før valget på mandag kan de snakke direkte til over en halv million seere på fredasgskvelden.

- Den siste partilederdebatten er det siste inntrykket velgerne sitter igjen med før de stemmer på mandag, sier Torbjørn Giæver Eriksen, tidligere statssekretær for Jens Stoltenberg.

Trine Skei Grande (V) er krystallklar og svarer slik når Dagbladet spør om dette er valgkampens viktigste kveld:

- Ja, for venstrevelgere må vinnes over på riktig side igjen og igjen. De stemmer ikke på automatikk eller gammel vane.

Også Jonas Gahr Støre (Ap) er preget av alvoret. I følge Dagbladets terningkastende panel leverte han dårlig i begynnelsen av valgkampen, men har kommet seg betraktelig i løpet av de siste debattene.

- Ja det er en viktig kveld, og det er siste mulighet til å snakke til så mange. Men det har vært mange viktige kvelder i denne valgkampen, sier han til Dagbladet før sending.

Lørdag formiddag klokka 10.30 arrangeres den aller siste duellen i Dagbladets valgbod på Eidsvoll plass.

- Jeg blir skuffet over deg Jonas, når du ikke kan si klart til Erna at hun skal ta mer ansvar. I går sa jeg at Erna Solberg må bli mer som Angela Merkel, men du trenger også å bli mer som Stefan Löfven, sier Lysbakken.

Han viste til den svenske statsministerens sammenlikning med en forsamling av 500 personer og at det da er uanstendig å si nei til én person til. I Europa bor det 500 millioner mennesker og Löfven mener vi må kunne ta imot én million flyktninger.

Frontalangrep på Frp Frp-leder Siv Jensen påpeker at de 5000 som satt i mottakene før flyktningkrisa, pluss de 8000 kvoteflyktningene fra Syria, og årets opptil 16 000 asylsøkere, er like mange som det bor i hele Halden kommune.

- Hvis vi ikke lykkes med integreringen så vet vi at vi får store utfordringer, og derfor kan vi ikke ta imot flere enn vi evner å integrere, sa Frp-leder Siv Jensen i partilederdebatten.

Da kom den krasse reaksjonen fra KrF-leder Knut Arild Hareide, som minnet om da han i vinter ropte "nok er nok" til Frp-nestleder Per Sandberg.

- Det som Siv Jensen sier er direkte feil. I 1993 kom det 12 000 bosniere til Norge på tre måneder. I dag har vi fasiten. Fasiten har din etat, Statistisk sentralbyrå, gitt oss. De sier at de som kommer fra Bosnia er godt integrert, de har bedre økonomi enn nordmenn generelt, de har høyere utdanning enn nordmenn generelt. Dette har gått strålende!

- Men hvorfor gikk det bra? Jo, fordi vi hadde et lederskap som sa at vi skal inkludere for å ta vare på dem som kommer, sier Hareide.

- Det er veldig rart hvis vi later som vi ikke har hatt utfordringer med integrering, svarer Siv Jensen.

- Hvis du hadde hatt rett i dag, Siv Jensen, så hadde norsk eldreomsorg vært dårligere fordi vi tok imot 12 000 bosniere, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer