Samlet front mot tobakksindustrien

- Vi skal legge om våre investeringer, men det er viktigere at det norske oljefondet og alle andre pensjonsfond går sammen om å unngå tobakksindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier styreleder i Legeforeningens Sykehjelps- og pensjonsordning (SOP), Knut Eldjarn, til Dagbladet.

- Vi har vært forsiktigere enn alle andre pensjonsfond, men dessverre har vi ikke klart å overføre de strenge reglene til de indirekte investeringene i blant annet tobakksindustrien, sier Eldjarn.

Oljefondet

Han vil nå ta et initiativ overfor finansministeren slik at ingen av pengene fra norske pensjonsfond plasseres i tobakksindustrien.

- At Norge deler ut fredsprisen samtidig som oljefondet investerer i våpenindustrien, er verre enn det vi har gjort. Nå håper jeg at denne saken vil føre til en opprydding over hele linja, sier Eldjarn til Dagbladet.

Rydder opp

- Vi har hele tida hatt et ønske om å unngå tobakksindustrien, men det var først i går vi fikk nyss om at det er mulig. Derfor har vi nå tatt kontakt med investeringsfondet for å få ryddet opp, forsikrer Eldjarn.

Tallene lavere

Eldjarn hevder at beløpet som SOP har plassert i Phillip Morris-aksjer er langt lavere enn det Dagbladet presenterte i går.

- Vi har regnet ut at vi i gjennomsnitt har hatt tobakksaksjer for 242000 kroner over halvannet år. Avkastningen fra Phillip Morris har vært om lag 30000 kroner, sier Eldjarn.