Samlet i lek - splittet i alvor

Minst 1000 mennesker er slaktet ned i uroligheter. - Jeg hadde aldri trodd at nigerianere var i stand til et slikt barbari mot hverandre, sier president Olesegun Obasanjo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obasanjo beskriver urolighetene som de verste siden borgerkrigen for 30 år siden.

- Det som skjer er ikke bare splittende. Dette har potensial til å sette hele landet i brann, sier talsmann for president Obasanjo, Doyin Okube, til nyhetsmagasinet Time.

Uroen ble utløst da myndighetene i flere delstater med Zamfara i spissen vedtok eller startet innføringen av den islamske loven sharia. 21. februar gikk muslimer i den nordlige byen Kaduna løs på sine kristne medborgere, hovedsakelig etniske iboer. Flere hundre lå døde igjen i gatene.

Slaktet

Denne uka svarte de kristne i byen Aba i sør. De slaktet ned 450 muslimer, hovedsakelig hausaer.

Striden er langt fra over til tross for at president Obasanjo denne uka ba de muslimske delstatsguvernørene stanset innføringen av sharia. To delstater, Zamfara og Sokoto, vil trosse presidenten og innføre islamsk lov.
Det er stor frykt for at Afrikas mest folkerike stat vil gå i oppløsning.

Det er en gryte sydende av konflikter som den kristne Obasanjo fikk makta over i mai i fjor. Da vant han Nigerias første frie valg etter 20 år med beinhardt militærdiktatur. Konfliktene går hovedsakelig etter tre overlappende linjer:

Lappeteppe

Mellom kristne og muslimer. Muslimene er i flertall nord i landet, området som under militærregimet dominerte den politiske makten. De kristne er i flertall i sør, hvor den økonomiske makten sitter.

Mellom etniske grupper. Nigeria har omkring 250 ulike etniske grupper. Mange krever økt selvstyre og større kontroll over sine egen ressurser.

Mellom ressursrike og ressursfattige områder. Det er store oljeforekomster sør i Nigeria og folket der krever større kontroll over inntektene på bekostning av statlige myndigheter og delstatene i nord.

Innføringen av sharia ses på som utløsende årsak til urolighetene, men bak ligger dype konflikter om fordeling av oljerikdommen og kamp for økt lokalt selvstyre.

Kristen frykt

Sharia har i lang tid blitt praktisert blant hausaene i nord, men stort sett begrenset til familiesfæren og praktiseringen av religionen. Det seks delstater forsøker, er å innføre sharias straffelov. Allerede har personer blitt pisket for å drikke alkohol offentlig.

De kristne frykter innføringen av streng sharia vil ramme dem og rive beina under deres politiske innflytelse og næringsliv. Blant annet er restaurant- og hotellbransjen dominert av kristne.

Delstatsguvernør Ahmed Sani i Zamfara forsvarer innføringen av islamsk lov ut fra kampen mot kriminaliteten. Mange muslimer ser på sharia som et middel til å få bukt med økende kriminalitet.

BARBARI: Minst 1000 mennesker er massakrert de siste ti dagene.
FEST: Fotball spenner på tvers av religiøse, etniske og økonmiske skiller i Nigeria.