Samlet igjen etter «superspreder-event»

Tusenvis ble coronasmittet etter et gigantisk motorsykkeltreff i South Dakota i fjor. I år satser de på å samle 700 000 personer, til tross for økende delta-smitte.

SYKLER: Arrangøren anslår at rundt 700 000 personer kommer til å være innom arrangementet i Sturgis, South Dakota. Foto: Stephen Groves / AP / NTB
SYKLER: Arrangøren anslår at rundt 700 000 personer kommer til å være innom arrangementet i Sturgis, South Dakota. Foto: Stephen Groves / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

I august 2020 ble flere tusen personer bekreftet smittet etter å ha deltatt på motorsykkeltreffet i Sturgis i South Dakota. En studie gjennomført av Labor Economics anslo at smitten hadde spredd seg til over 250 000 personer etter arrangementet.

Treffet ble omtalt som en superspreder-hendelse.

Likevel satser arrangørene på å nesten doble antallet deltakere i år. I 2020 deltok rundt 400 000 personer på det ti dager lange treffet, mens arrangørene satser på å ha 700 000 innom i år.

- Vi elsker motorsykler

Fredag startet det enorme arrangementet.

- Det er bare skikkelig familie-stemning, alle er her av samme grunn - vi elsker motorsykler, sier deltaker Aaron Harper til nyhetsbyrået AP.

- Er du motorsyklist, må du oppleve dette minst en gang i livet ditt, sier han.

AP skriver at det virker som om de færreste er spesielt bekymret for coronasmitte på arrangementet, på tross av økende smitte i South Dakota.

FEST: Festen var allerede i full gang torsdag kveld. Foto: Stephen Groves / AP / NTB
FEST: Festen var allerede i full gang torsdag kveld. Foto: Stephen Groves / AP / NTB Vis mer

Delta-smitte

En gruppe forskere fra det amerikanske smittevernsenteret CDC analyserte mobildata fra området i 2020, og konkluderte med at over halvparten av kommunene i USA hadde blitt besøkt av minst en person som hadde deltatt på motorsykkeltreffet.

New York Times skriver at en rekke av sørstatene i USA nå er inne i sine største utbrudd siden pandemien brøt ut. Mye av dette er på grunn av deltavarianten.

Deltavarianten er enda mer smittsom enn tidligere varianter av coronaviruset, og vaksinene beskytter ikke like godt mot smitte. Vaksinene beskytter likevel godt mot alvorlig sykdom.

Har gjort grep

Myndighetene i Stugis har gjort enkelte grep for å hindre smitte. De tilbyr blant annet hurtigtester og håndsprit, og oppfordrer til munnbindbruk.

Det er også satt opp vaksinasjonssenter i byen, for å tilby én-dose-vaksinen til Johnson and Johnson, selv om denne også trenger flere uker før den gir noen nevneverdig beskyttelse mot covid-19, skriver New York Times.

I tillegg har man midlertidig fjernet regelen om at det ikke er lov å ha alkoholholdig drikke utendørs, i et forsøk på å forhindre trengsel på byens barer og utesteder.

- Vi oppfordrer folk som er i risikogrupper, enten på grunn av alder eller underliggende sykdommer, om å komme neste år, sier sjefen i Stugis, Dan Ainslie, til New York Times.

MYE FOLK: Bandet Smash Mouth samlet store folkemengder under Sturgis Motorcycle Rally. Video: KOTATV Vis mer

- Hver mann for seg selv

En halvtimes kjøretur sør for Sturgis ligger den langt større byen Rapid City.

Der begynte motorsykkel-folket å ta inn på hotellene for omtrent ei uke sida, sier ordfører Steve Allender. Han har tilbudt myndighetene i Sturgis råd og hjelp, men uten hell, sier han.

- Myndighetene prøvde å hjelpe til å redde liv, men feilet på grunn av det politiske klimaet og debatten rundt bruk av munnbind, sier Allender.

Han frykter at det gigantiske treffet nå vil føre til mer smitte.

- Jeg vil si at det ikke er mulig å stoppe det. Samfunnene rundt om i delstaten har tatt et hver-mann-for-seg-selv-standpunkt, hevder Allender.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer