Samlet inn midler til hellig krig

Nett-terrorist utleveres til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med velsignelse fra utenriksminister Charles Clark, er Storbritannia nå klar for å utlevere cyberterroristen til USA.

Samlet inn midler

Babar Ahmad ble arrestert i fjor, etter mistanke om at han sto bak flere nettsteder som sympatiserte med ytterliggående islamistiske organisasjoner.

Ifølge Information Week brukte Ahmad de ulike nettsidene til å samle inn penger som skulle gå til å finansiere disse organisasjonene.

Han oppfordret også alle besøkende på nettsida til å engasjere seg aktivt i hellig krig i Afghanistan og Tsjetsjenia.

Ahmad er dataspesialist fra Øst-London. Nettsidene han er nå tiltalt for å ha drevet, skal ha eksistert i fire år, fra 1999 til 2003.

Det er ukjent hvor mye penger han greide å samle inn i løpet av tiden nettsidene var aktive eller hvor mange besøkende som har vært innom.

Ny gruppe terrorister

PROTESTERER: En av demonstrantene kledde seg ut for å forestille en irakisk fange i Abu Ghraib-fengslet i Irak. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
PROTESTERER: En av demonstrantene kledde seg ut for å forestille en irakisk fange i Abu Ghraib-fengslet i Irak. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Ekspert på nett-terorisme Andrew Colarik, mener at dette er en svært viktig pågripelse.

Colarik står bak flere publikasjoner om dette emnet, blant annet Managerial Guide for Handling Cyber-Terrorism and Information Warfare.

- Det er mange utfordringer på veien til å finne menneskene som driver disse terroristsidene, sier han til Information Week.

Et av de største problemene for nettetterforskerne er at terroristene greier å beholde sin anonymitet på nettet.

- De jobber ofte fra nettkafeer og er vanskelig å fange opp.

Han mener at dette viser en annen trend man var lite klar over tidligere. Slike sider er drevet av høytskolerte dataeksperter, og ikke nødvendigvis krigere ute i felten.

FIKK STØTTE: Mange mennesker samlet seg utenfor rettsalen i London i mai i år, der det ble bestemt at Babar Ahmad skulle utleveres til USA.