Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Samlet inn millioner til datterens kreftbehandling - kjøpte BMW

Nå er den svenske moren anmeldt av 105 personer som ga penger i god tro.

SAMLET INN PENGER PÅ FACEBOOK: Ifølge Kristianstadsbladet gikk ikke alle pengene til datterens behandling, som lovet. Foto: Shutterstock
SAMLET INN PENGER PÅ FACEBOOK: Ifølge Kristianstadsbladet gikk ikke alle pengene til datterens behandling, som lovet. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i desember 2018 at det ble startet en innsamlingsaksjon på Facebook til den svenske familien, fordi datteren på elleve år hadde fått kreft.

På Facebook-siden ble det skrevet om hvordan den unge jenta trengte en omstridt behandling i Mexico, og mange vippset penger.

Målet på to millioner svenske kroner ble nådd på kort tid.

Så kom det fram at moren, som mottok pengene, hadde kjøpt en BMW til 250 000 kroner, skriver Kristianstadsbladet, som har gransket saken.

- Min datters skader gjør at hun ikke kan håndtere så mye lyd og mange inntrykk. Skal vi reise langt må hun kunne sove i bilen og dermed også sitte godt. Jeg bestemte at vi skulle kjøpe første og beste bil, sier moren til avisa.

Ifølge Kristianstadsbladet forklarer moren at kun 50 000 kroner av summen ble tatt fra de innsamlede pengene.

NETTSVINDEL: Så lett er det å gå i limfella etter det du tror er et google-søk. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Anmeldt

Etter hvert viste det seg at reisen til Mexico heller aldri kunne funnet sted fordi begge foreldrene ikke hadde godkjent behandlingen, noe som kreves, skriver Aftonbladet.

I mars gikk 105 av de som har gitt penger sammen og anmeldte moren. Saken etterforskes som grovt bedrageri.

Etterforskningsleder Johan Eriksson sier til den svenske avisa at etterforskningen i første omgang handler om å gå gjennom kontoutskrifter og Facebook-samtaler. I tillegg vil noen personer med kjennskap til innsamlingsaksjonen tas inn til avhør.

- Jeg er interessert i alle innkjøp der pengene har blitt brukt. Blant annet er bilen nevnt, sier han.

SEXCHATTER: I TV3-programmet svindeljegerne får du høre hvordan Marius jobbet som falsk sexchatter for å lure andre. Video: TV 3 Vis mer

Betalt tilbake tusener

Ifølge Kristianstadsbladet sier moren at det totalt ble samlet inn 2 148 000 svenske kroner. Av disse skal rundt 18 000 være tilbakebetalt. Hun sier at resten skal forvaltes i en stiftelse som kan hjelpe andre.

- Det har vært en ren heksejakt. Mennesker som kommer med hensikter og påstander det ikke finnes grunnlag for og som forårsaker mye skade. I dette tilfellet er det en jente som er utsatt, sier moren.

Hun forklarer at det er familieomstendigheter som er grunnen til at de aldri reiste til Mexico.

Ifølge Kristianstadsbladet ble det også levert inn flere bekymringsmeldinger på datterens behandling, som har resultert i at hun nå bor på omsorgshjem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!