SKANDALE: Den rørende innsamlingsaksjonen til Kate McClure og kjæresten Mark D'Amico fikk massiv oppmerksomhet. Historien har nå vist seg å være for god til å være sann. Foto: AP / NTB Scanpix
SKANDALE: Den rørende innsamlingsaksjonen til Kate McClure og kjæresten Mark D'Amico fikk massiv oppmerksomhet. Historien har nå vist seg å være for god til å være sann. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Innsamlingsskandale

Samlet inn millioner til hjemløs mann - nå er de tiltalt for bedrageri

Innsamlingsnettstedet refunderer pengene

I november 2017 satt Kate McClure og kjæresten Mark D'Amico i gang en innsamlingsaksjon for å takke den hjemløse krigsveteranen Johnny Bobbitt Jr.

Historien gikk som følger: McClure hadde kjørt i bilen sin fra New Jersey til Philadelphia, og gikk tom for bensin. Der kom Bobbitt til unnsetning. Han brukte sine siste 20 dollar på å hjelpe henne å skaffe bensin, slik at hun kom seg trygt hjem.

Han spurte ikke om en eneste ting i retur, sto det i den opprinnelige teksten på innsamlingsnettstedet GoFundMe. Hun fortalte videre at hun ikke hadde kontanter på seg, men hadde stoppet og takket ham flere ganger i ettertid, samt betalt tilbake pengene hun skyldte ham. Men hun ville gjøre mer:

- Jeg skulle ønske jeg kunne gjøre mer for denne mannen, som gjorde alt han kunne bare for å hjelpe meg den dagen. Jeg tror virkelig at alt Johnny trenger er en liten pause. Med deres hjelp kan jeg forhåpentligvis være den som gir ham det, skrev McClure på innsamlingskampanjens nettside.

Innsamlingen fikk oppmerksomhet verden rundt, og kort tid seinere hadde over 14 000 givere samlet inn over 400 000 dollar - som tilsvarer om lag 3,3 millioner kroner.

Ble borte

Denne høsten tok historien en uventet vending - Bobbitt gikk til sak mot McClure og kjæresten Mark D'Amico. Han hevdet han ikke hadde sett snurten av pengene, og at paret hadde brukt dem på seg selv.

Den første prioriteringen skulle være å skaffe et hjem til krigsveteranen. Han fikk en campingvogn i et landområde som tilhørte McClures familie. Han skulle også få sin ultimate drømmebil - en 1999 Ford Ranger.

Deretter skulle pengene fordeles i ett pensjonsfond, og ett fond der Bobbitt skulle få utbetalt en månedlig sum.

I et intervju med Philadelphia Inquirer innrømmet han at dragningen mot narkotikaen ble for sterk. I juni var han tilbake på gata og tigget penger til dop. Bruktbilen han hadde fått, hadde blitt ødelagt kort tid etter.

TILBAKE PÅ GATA: Johnny Bobbitt forventet seg et nytt liv etter innsamlingsaksjonen. Nå er han tilbake på gata der han tigger penger til dop. Foto: AP / NTB Scanpix
TILBAKE PÅ GATA: Johnny Bobbitt forventet seg et nytt liv etter innsamlingsaksjonen. Nå er han tilbake på gata der han tigger penger til dop. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Samtidig stilte han spørsmålstegn ved parets forbruk, som innebar dyre ferieturer og en helt ny BMW. McClure og D'Amico nektet for å ha brukt en eneste krone av de innsamlede pengene, og hevdet at de holdt igjen halvparten av beløpet på grunn av Bobbitts narkotikaproblem.

De forklarte også at Bobbitt hadde stjålet fra dem for å finansiere narkotikaforbruket, noe han nektet for. Seinere har han innrømmet at han brukte deler av pengene han fikk fra innsamlingen til å kjøpe heroin og opiater.

I retten ble paret pålagt å betale Bobbitt det som var igjen av pengene, og legge fram en oversikt over hver eneste dollar de hadde brukt.

Fabrikkert

I september satt politiets krimenhet i gang etterforskning av saken, og etter en gjennomgang av over 60 000 tekstmeldinger, begynte den egentlige historien å ta form.

En tekstmelding sendt fra McClure til en venn bare en time etter at innsamlingsaksjonen var i gang, avslørte nemlig at hele historien om Bobbitt og bilturen var fabrikkert.

- Ok, så den bensin-delen er oppdiktet, men fyren er ekte. Jeg måtte dikte opp noe for å få folk til å få dårlig samvittighet, skrev hun, ifølge CNN

Flere meldinger bekreftet denne versjonen ytterligere. McClure og D'Amico skal ha kjent Bobbitt i over en måned før innsamlingsaksjonen ble sparket i gang. Det viste tekstmeldingene dem imellom. McClure skal dessuten ha avfeid alle som advarte henne mot konsekvensene av å samle inn penger på falske premisser.

McClures forsvarer har sagt at hun «hadde de beste intensjoner» og ble brukt av D'Amico og Bobbitt. D'Amicos forsvarer svarte med at det var rart hvordan Kate plutselig inntok offerrollen.

- Den rørende historien bak innsamlingen virket for god til å være sann. Dessverre var den det. Hele kampanjen var basert på en løgn, sa aktor Scott Coffina på en pressekonferanse i november.

Han bemerket også at Bobbitt i 2012 hadde lagt ut en «bemerkelsesverdig lik» historie på sin Facebook-vegg, der han hadde hjulpet en kvinne med flatt dekk og null bensin ved en butikk i North Carolina.

- Jeg tror ikke det er et sammentreff, sa han.

Skal opp for retten igjen

I midten av november meldte McClure og D'Amico seg til myndighetene i Burlington, mens Bobbitt ble arrestert i Philadelphia. Alle er tiltalt for bedrageri og medvirkning til bedrageri, som har en strafferamme på fem til ti år i fengsel.

I midten av desember ble Bobbitt imidlertid løslatt, i påvente av høringene i saken. Han er pålagt å møte i rusterapi tre ganger i uka, holde seg rusfri og unngå kontakt med McClure og D'Amico.

Paret er også løslatt, og skulle ha sin første høring i retten julaften, men advokatene deres har utsatt høringen. Ifølge CBS News er det foreløpig ikke satt en ny dato.

Innsamlingsnettstedet GoFundMe skal nylig ha tilbakebetalt pengene til alle de 14 000 menneskene som trodde på historien.

- Alle som bidro til kampanjen har blitt refundert hele beløpet. Vi beskytter alltid donorer, derfor har vi også en omfattende refusjonsforsikring, sier talsperson for nettstedet, Bobby Whithorne.