Luna (9) ble brutalt overfalt

Samlet inn over 2,5 millioner

Den brutale voldshendelsen mot Luna (9) rystet hele Sverige. Nå er det samlet inn flere millioner i jentas innsamlingsaksjon. - Helt magisk, sier tanta.

SKADD FOR LIVET: Luna (9) gikk fra å være ei aktiv jente med store drømmer, til å bli helt pleietrengende. Foto: Privat
SKADD FOR LIVET: Luna (9) gikk fra å være ei aktiv jente med store drømmer, til å bli helt pleietrengende. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det er vanskelig å sette ord på det. Vi er helt målløse og utrolig takknemmelige, sier Lunas tante, Emma, til svenske SVT.

Det var i juli i fjor at Luna satte seg på sykkelen for å dra hjem fra skolefritidsordningen hjemme i Morö Backe i Skellefteå, nordøst i Sverige.

En person skal ha hørt et barneskrik fra skogen, og Luna ble senere funnet liggende på bakken med en skolisse rundt halsen.

Hun ble straks fraktet til sykehuset i Umeå, hvor hun svevde mellom liv og død i elleve dager, ifølge Aftonbladet.

FUNNET I SKOGEN: Luna ble funnet i skogen, et like stykke fra sykkelveien mellom skolen og hjemmet. Foto: Jonas Westling / TT / NTB
FUNNET I SKOGEN: Luna ble funnet i skogen, et like stykke fra sykkelveien mellom skolen og hjemmet. Foto: Jonas Westling / TT / NTB Vis mer

Legene slo fast at Luna fikk irreversibel hjerneskade etter overfallet, hvor hun fikk sin egen skolisse strammet hardt rundt halsen, slik at hun nesten døde.

Enorm støtte

Det svenske folk fikk enorm sympati med den tidligere så aktive niåringen, som nå trenger en spesialbygd rullestol for å komme seg rundt.

Luna må ta epilepsimedisiner mot spastiske bevegelser, og kan ikke uttrykke seg gjennom språk. Hun har begrenset evne til å spise, og får mesteparten av næringen gjennom et plastrør koblet til magesekken.

Mange tok kontakt med familien og ønsket å bidra. Dermed startet familien en egen innsamlingsaksjon for jenta.

OVERVELDET: Lunas tante Emma er familiens talskvinne. Hun er overveldet over responsen på innsamlingsaksjonen. Foto: Anna-Karin Nilsson / Expressen
OVERVELDET: Lunas tante Emma er familiens talskvinne. Hun er overveldet over responsen på innsamlingsaksjonen. Foto: Anna-Karin Nilsson / Expressen Vis mer

Etter at innsamlingsaksjonen ble avsluttet, er det samlet inn over 2,5 millioner kroner, skriver SVT.

- Det finnes ikke nok ord for å takke for dette, sier tante Emma, som også er familiens talsperson.

- Det er magisk.

For pengene har familien blant annet skaffet seg en spesialtilpasset bil, slik at familien kan reise bort sammen.

Det gir dem frihet og selvstendighet i en ellers veldig begrenset tilværelse, forteller tanta.

1. februar startet opplæringen av seks personlige assistenter, som også skal gjøre livet lettere for Luna og familien.

Ny fremtid

Luna elsket å danse, sang solo under julekonsert med kirkekoret, og drømte om å bli Youtuber.

Men nå er fremtiden en helt annen.

Emma peker på at pengene fra innsamlingen også kan bidra til å dekke deler av en tapt livsinntekt, og skape trygghet og muligheter videre i livet til å gjøre ting samfunnet ikke gir midler til.

I tillegg til pengene, har også folk samlet inn gaver og hilsner til familien.

- Jeg skal prøve å lage en perm til Luna, slik at hun i fremtiden forhåpentligvis kan bla i den og se alle hilsener, sier Emma.

Dømt til tvungent psykisk helsevern

Etter den brutale voldshendelsen i fjor sommer, falt mistanken raskt på en lokal 15-årig gutt.

Omtrent samtidig som Luna ble funnet, kom det inn en nødssamtale om at han skal ha forsøkt å stoppe flere personer på veien, for at de skulle bli med ham inn i skogen.

Dagen etter tilsto gutten ugjerningen for sine foreldre, og faren varslet politiet.

Gutten har i avhør forklart at da han gikk fra Luna, trodde han at hun hadde sluttet å puste.

15-åringen ble siden dømt til tvungent psykisk helsevern, etter å ha blitt funnet strafferettslig utilregnelig,. Han kan dermed ikke sendes i fengsel, men er helsevesenets ansvar, og er underlagt såkalt særskilt utskrivningskrav.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer