Samlet inn pengene etter pris-utdelingen

- Prispengene til Terje Rød-Larsen og Mona Juul var ikke samlet inn da prisen ble utdelt i all offentlighet i januar 1999, sier lederen for Peres-senteret i Israel, Ron Pundak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Visste Rød-Larsen og Juul at det var penger involvert da de fikk prisen?

- Det vet jeg ikke. Jeg tror innsamlingen allerede var i gang, men at det tok tid. Pengene kom nemlig fra private givere, og ikke fra regjeringer og organisasjoner. Derfor ble pengene gitt seinere på året. Ideen om å samle inn penger var der helt fra starten. Under prisutdelingen kunne ingen love hvor mye penger det ville bli, sier Pundak.

Han opplyser at det var første gang en slik pris ble delt ut og at ikke alt var helt skreddersydd.

- Nå er målet vårt å gi en pris på 50000 dollar til hver vinner hvert andre år. Intifadaen stoppet fjorårets utdeling, men vi håper å kunne dele ut en pris i år, sier Pundak, som forteller at Abu Ala også var en kandidat i 1999.

Populære

- Terje Rød-Larsen sitter selv i styret. Er ikke det et problem?

- Han sitter i et æresstyre sammen med en rekke statsmenn og kjente personer. Det er fredsinstituttets interne styre som består av israelere som plukket ut prisvinnerne i 1999. Det er en egen budsjettpost til prisen. Vi samler inn penger fremdeles.

- Kan du si hvem som ga penger til pengeprisen til Rød-Larsen og Juul?

- Nei, det gjør vi ikke.

- Var det noen som tenkte på at det kunne bli problematisk for vinnerne å arbeide i Midtøsten etter at de fikk en slik pris?

- Nei, det var en flott prisutdeling til verdige kandidater. Rød-Larsen og Juul var populære navn.

Gratulasjonsklubb

Ifølge UNESCO fikk generaldirektør Federico Mayor en fredspris fra Peres-senteret i november 1999. Det underlige er at Shimon Peres, som er grunnleggeren av senteret, den gangen sa at Mayor var den første fredsprisvinneren senteret hadde.

- Mayor fikk en pris for sin støtte til senteret. Dette var en påskjønnelse hvor penger ikke var involvert. Flere andre personer har siden 1999 fått en slik pris, men det er bare ekteparet Juul og Rød-Larsen som har fått en fredspris. Og som har fått penger, forteller Pundak.

Alt i orden

I likhet med Rød-Larsen sitter Mayor i det såkalte æresstyret, hvor en rekke kjente og berømte politikere og kulturpersonligheter pryder lista.

- Ariel Sharon vil etterforske instituttet etter at det ble kjent at Rød-Larsen har fått en pris av dere?

- Israelske autoriteter gikk for noen måneder siden gjennom alt her. Vi har fått en skriftlig erklæring på at alt er i orden, sier Ron Pundak.