SPESIELL SAMLING: Bonden og pensjonisten Lars Johan Tveten (77) i Bamble har samlet juletrær siden 1941. Nå legges rekrutten i bakgrunnen inn i samlingen som nr. 70. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
SPESIELL SAMLING: Bonden og pensjonisten Lars Johan Tveten (77) i Bamble har samlet juletrær siden 1941. Nå legges rekrutten i bakgrunnen inn i samlingen som nr. 70. Foto: Per Flåthe/DagbladetVis mer

Samlet juletrær i 70 år

Bamblingen Lars Johan Tveten (77) har en unik samling gamle juletrær. Samlingen ble påbegynt i 1941.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAMBLE (Dagbladet): Når årets juletre kvistes og legges i samlingen er dette nummer 70. Den spesielle og unike samlingen med tradisjonsved er blitt et kuriøst innslag i familien Tvetens julevirksomhet. Men noen utstilling bestående av tilårskomne granstammer blir det neppe.  

- Nei, i så måte har ikke trærne noe betydning for meg. Det er først og fremst julens innhold som betyr noe, forteller Lars Johan Tveten.  

Han legger til at det å lese juleevangeliet er viktigere enn julegrana.  

- Den er bare en tradisjon vi har, og som vi pynter og synes er trivelig, sier Tveten.

Juletrærne som Lars Johan har samlet er for øvrig hentet fra egen skog. Om dette er en av grunnene til at han har samlet, kan den pensjonerte bonden ikke si noe om.  

Skulle brennes julaften - Hvordan kom det hele i gang?  

- Tja, det kan du spørre om. Den første gangen jeg begynte å ta vare på juletre, var det for å samle opp noen over år og så brenne dem i ovnen ved en senere julaften. Men det ble det altså aldri noe til, forklarer bonden og skogeieren.  

I stedet endte hvert juletre i alle år opp avkvistet og bortlagt på låven, og etter hvert sammen med de andre i en stor haug. I dag minner de tidligere så staslige og stivt pynta trærne mer om en samling staur, enn om et hyggelig minne om julehøytiden. Likevel er det snakk om en unik samling. Knapt noen annen i kongeriket Norge kan framvise maken.  

Blir nok kastet - Hva skal du gjøre med trærne?  

- De blir vel kastet, tenker jeg. De er ikke noe å brenne, for det er knapt ikke ved igjen i dem. I årenes løp har mark og biller tært grovt på trærne, forklarer Lars Johan Tveten.  

Da han henter samlingen fram for fotografering bekreftes dette. Skyen av ved som er gumlet til støv i årenes løp, brer seg utover i vinden. Noen få år til for enkelte av de tilårskomne stammene, så er de kort og godt borte. Ikke en gang et støvfnugg er tilbake.

STOR SAMLING: Lars Johan Tveten (77) med 70 års oppsamling av egne juletrær. Foto: Per Flåthe
STOR SAMLING: Lars Johan Tveten (77) med 70 års oppsamling av egne juletrær. Foto: Per Flåthe Vis mer